facebook
twitter

Горещи новини

"Ла Скала" връща милиони на Саудитска Арабия след скандал

Сделка за 15 млн.евро предвиждала саудитският министър на културата да влезе в борда на директорите на известната италианска опера
1458
Нова тв

Известната опера „Ла Скала“ в Милано ще върне 3 милиона евро на правителството на Саудитска Арабия след критики за сключена сделка с кралството, предаде БГНЕС.

Операта обяви, че са сключили инвестиционна сделка със страната от Персийския залив, която ще им донесе над 15 милиона евро за пет години.

Това предизвика острата реакция на редица организации за защита на човешките права и някои италиански политици.

Саудитска Арабия бе силно критикувана, след като служители на тайните им служби убиха журналиста Джамал Хашоги в дипломатическата мисия на страната в Истанбул.

„Ще върнем парите на саудитите“, каза Джузепе Сала, който освен кмет на Милано е и директор на „Ла Скала“.

Той се опита да обясни сделката, която предвиждаше министъра на културата на Саудитска Арабия да влезе в борда на директорите на „Ла Скала“, с действията на изпълнителния директор Александър Перейра, който се грижи за финансовото състояние на операта.

Перейра обаче каза, че както кметът Джузепе Сала, така и министъра на културата на Италия Алберто Бонисоли, са знаели за условията по сделката.

Атилио Фонтана, който е управител на област Ломбардия и член на участващата в управлението на Италия крайнодясна партия Лига, призова Перейра да бъде уволнен

Все още няма коментари

Още

Саудитски фонд иска да купи "Нюкасъл"

27.01.2020

94
Борисов обяви Саудитска Арабия за много важен партньор

29.01.2020

473 15
Петима осъдени на смърт за убийството на Кашоги

23.12.2019

1052 2

Влез или се регистрирай за да коментираш