facebook
twitter

Горещи новини

КЗД: Циганската реплика на Гешев не е дискриминация

1938
Илияна Кирилова

Жалбата за дискриминация срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за думите му в телевизионно интервю „...и циганите така правят“ е оставена „без уважение“. Комисията за защита от дикриминация (КЗД) не е открила нарушаване на законодателството за внушения за различие и подбуда към омраза нито за „етническа принадлежност“, нито за „гражданство“ и „тормоз“. Това се посочва в решението на комисията, цитирано от "Клуб Z".

Сигналът срещу зам. главния прокурор Иван Гешев беше подаден през април от ромския активист Христо Николов. Пред "Клуб Z" той заяви, че ще обжалва решението на КЗД да остави без уважение неговата жалба. „Освен от Иван Гешев вече се чувствам дискриминиран и от Комисията за защита от дискриминация“, коментира Николов. „Сега пред кого да подам жалба от самата комисия?“, попита той.

Докладчик по казуса е Златина Дукова, която е и член на КЗД. В решението на комисията се посочва, че в интервюто Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лице и „такива способи на процесуална защита се упражняват от всички подсъдими“. „Споменаването на думата „циганите“ в общия контекст на разговора не може да бъде квалифицирано като нарушение на Закона за защита от дискриминация, чрез което ответникът изразява позиция или отделя ромите от останалата част от българската нация", посочват от КЗД.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСС спешно ще освободи Пламен Георгиев от съдебната система
Съдът пусна обвинен в шпионаж за Русия да иде в Москва
Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

21.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5661 10

Коментари

ablepsia

И какво дискриминиращо има в констатацията, че така правят циганите?

Каква дискриминация би имало, ако в друг контекст някой каже "Така правят българите/гърците и т.н."?

Или и ние ще пренаписваме Захарий и Йовков заради думата "цигани/циганка", както американците пренаписват "Хъкълбери Фин" заради думата "негър"? От криворазбрана... хм,  политкоректност?

 

Цигани са ги наричали по тия земи, така се споменават в  нашата класика, така впрочем продължава да ги нарича британската преса  и всуе се морят  либерастите да ни подменят езика и понятията.  В една рекламна дипляна се натъкнах на идиотщината как едно момиченце правело  "ромско колелело".

Предводител на ...

 какво дискриминиращо има в констатацията, че така правят циганите?

Ми нищо, както става ясно от дописката и от решението на съда. Или ти - с или без повод - требе да си поскачаш малце?

Хулиган

Ако аз пък заявя, че лицето Гешев обича да лъже като циганин, кой ще се почувства дискриминиран?

Гешев или циганите?

http://www.drago.info/

ablepsia

„Сега пред кого да подам жалба от самата комисия?“, попита той (ромският активист Христо Николов - б.м.).

 

Професия жалбоподател, по съвместителство "активист". Може и в обратен ред.

 

Тринити

Ге-шев!Ге-шев!Ге-шев!(бурни ръкоплескания)

Ако тъз реплика бе дело на някой простосмъртен,да кажем Президента или просто някой ,който не е под топлото крило на Партията-кърмилница,щеше да е на мига осъден.Но Гешев?!Ееее,ама чакайте сега,не може с него така.Момчето има изграден правилен борисово-герберски мироглед.Активен комсомо...опс защитник на правото!Истинското право.Партийното!

D9

Шукар буки ама романе...

доктор Гилотен

Исках да пропусна! Ще пропусна неучастието да входира жалбата си пред религиозен свещеник на първата християнска държава в Европа.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×