Медия без
политическа реклама

Красимир Вълчев: Имаме над 1250 училища без коронавирус

Учебните заведения бяха нарочени за идеалния виновник, смята министърът на образованието

15 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано", каза в защита на присъственото обучение министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше специален гост в предаването "Неделя 150" по БНР тази сутрин.

В своя защита той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса: "Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса".

Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна. 

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход", коментира той. Министърът обаче подчерта, че в България има над 1250 училища, които изобщо не са се сблъсквали с коронавируса - нямат болни и/или карантинирани учители и ученици. Това са предимно учебни заведения в малки и по-отдалечени от огнищата в големите градове населени места.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев. "По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт: 

"Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и  да намалим мотивацията им за учене".

Според министър изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата. "Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. ... Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - януари и февруари - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда. Той подчерта, че ще бъдат обсъдени варианти за диференцирано отучване.

Красимир Вълчев подчерта също, че в актуализацията на бюджета за 2020 г. са предвидени средства за подпомагане на училищата и за противоепидемични средства: "С 12,5 милиона лева мислим да го направим".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата