facebook
twitter

Горещи новини

Косово остана без премиер

Рамуш Харадинай подаде оставка след като стана ясно, че ще бъде съден за военни престъпления
1019
БГНЕС
Рамуш Харадинай

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай е подал оставка. Причината е призовката, която е получил, да се яви пред Международния трибунал в Хага, тъй като е заподозрян за военни престъпления. Харадинай е бивш командир на т.нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), която воюва за отделянето на Косово от Сърбия и превръщането му в самостоятелна държава.

"Беше ми предложен избор - да се явя като премиер или като обикновен жител на Косово", разказал е Харадинай, цитиран от AFP и "Фокус". И е допълнил, че е избрал втория вариант.

Албанският президент Илир Мета коментира, че се гордее с постъпката на бившия премиер, обяви го за "герой" и изрази убеденост в неговата невинност.

Съвсем другояче реагираха в Белград. Сръбският държавен глава Александър Вучич определи оставката като "политически трик", който цели да увеличи популярността на Харадинай. "Следващата седмица Харадинай ще отиде в Хага и ще се върне обратно в рамките на 48 часа като великия герой на албанците в Косово и неговата популярност ще се удвои", прогнозира Вучич.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цацаров заведе Гешев и в Хага

20.09.2019

1083 7
Косово обвини и Русия за проблемите около статута си

12.09.2019

1304 7
Сърбия загубила 300 млн. евро от митата на Косово

29.08.2019

164

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Косово остана без премиер

Дано скоро и България!

Аладар

От руската Уйкипедия::: Скандалы[править код] В 2000 году Рамуш Харадинай устроил драку с российскими солдатами на контрольно-пропускном пункте СДК и был ранен[15]. При задержании Харадинай стал оскорблять российских солдат, крича, что в одиночном бою одолел бы любого и что они нападают только толпой; после этого один из солдат сводного батальона ВДВ ввязался в поединок и разбил Харадинаю голову[16]. Согласно докладу немецкой газеты Tagesspiegel, солдаты обнаружили швейцарскую штурмовую винтовку в багажнике Харадиная.

ВДВ сигурно е въздушно десантни войски.

Мислил е че като е бил в Чуждестранния легион на Франция,

знае повече хватки от руски войник.

А и US филмите внушават че руските

войници са получовеци./Рамбо и т.н./

Руснака е трябвало да му остави белег

че да му държи сито цял живот.

Ако вместо на руснаци беше скочил

на американци бързо щеше да даде

фира.

http://www.senica.ru/serbia/facts/history/kak-russ...
Диагностик

Да им предложим нашия.

Диагностик

Имаше идея до края на годината да започне издаването на електронни лични карти...

Ето тази на Медведев:

https://cdn.vdmsti.ru/image/2019/5i/152kjq/mobile_...

Purple_Haze

На Балканския полуостров останаха още двама премиери - потенциални клиенти на бай Ставри: Мило Джуканович и братовчеда на брат'чед Ради.

slavabg

Оффф, ако беше мама Бочка, щеше да отиде като премиер на делото и тоя има повече морал от нашата маймунка Минка 😆

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

тъй като е заподозрян за военни престъпления

 

Сетили се.

ИвКо

Съмнявам се да го пуснат скоро от Хага, Рамуш Харадинай е голяма пречка за постигане на споразумение със Сърбия, а и на западняците им писна непрекъснато да се занимават с тази междуособица между Сърбия и Косово. Ако той продължава да упорства няма да го сготвят, само ще го подложат на водна парка за да омекне. Преди три години Рамуш Харадинай  беше арестуван с международна заповед във Франция и съд трябваше да се произнесе дали да бъде предаден на Белград, но брат му Даут Харадинай заплаши Франция със серия от атентати и той беше пуснат на свобода.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×