Медия без
политическа реклама

Изтече крайният срок, в който Дания трябваше да даде разрешение за "Северен поток-2"

Ако това не стане, строителството по другия маршрут ще удължи реализацията на проекта с месеци

05 Окт. 2019
БГНЕС/ЕПА

Крайният срок, в който Дания трябваше да издаде разрешително за на строителство на газопровода „Северен поток – 2” през нейни териториални води, „фактически приключи”, съобщи БНР, като цитира изказване на руския министър на енергетиката Александър Новак в интервю за „Business FM”. 

Според Новак, Дания все пак би могла да даде разрешение, тъй като „няма никакви противоречия и никакви проблеми”, които да допуснат отказ. Ако това обаче не стане, строителството по другия маршрут ще удължи реализацията на проекта с месеци и тръбопроводът няма да бъде приключен до 2020 г.

По-рано в. „Известия” съобщи, че Дания е решила всички политически въпроси, свързани с газопровода. Източник на изданието е заявил, че е останало да бъдат решени единствено административните въпроси.

Председателят на съвета на директорите на „Газпром” Виктор Зубков сподели, че ако Дания все пак откаже да издаде разрешително, изграждането на трасето ще се забави и ще струва по-скъпо, но кралството няма да може да спре проекта. На свой ред генералният директор на „Wintershall Dea” Марио Мерен изрази надежда, че страната ще спазва европейските правила и няма да откаже да издаде разрешение.

Към момента тръбополагащият кораб „Солитер” почти е достигнал териториалните води на Дания. Завършени са 83 % от изграждането на „Северен поток – 2”.

  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дания, Северен поток 2

Още по темата