Quantcast

Медия без
политическа реклама

Италия е блокирала признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела от ЕС

Всяка страна-членка ще решава сама дали го смята за временен държавен глава на южноамериканската страна

01 Февр. 2019Обновена
ЕПА/БГНЕС
Хуан Гуайдо

Единствено Италия е гласувала против признаването на Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела, и така е блокирала решението на срещата на външните министри на ЕС в Букурещ.

Това съобщи италианската агенция ANSA, цитирана от TACC и „Фокус”.

С предложението за признаване на Гуайдо за "временно изпълняващ длъжността президент" до провеждането на предсрочни избори излезе Швеция. Въпреки това, в отсъствието на единодушие, според правилата на ЕС, то не е било прието.

Затова външните министри на ЕС се разбраха, че тази стъпка има право да направи всяка една от 28-те страни от ЕС поотделно.

Кремъл счита Хуан Гуайдо за председател на венецуелския парламент и не го признава за президент, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Държавен глава е господин Мадуро, който е, заедно с неговото правителство, наш партньор във Венецуела“, напомни той.
Провъзгласилият се за президент Гуайдо заяви, че е отправил послание в Китай и Русия. Той изрази мнение, че на Москва и Пекин им е изгодна промяната на икономическия модел във Венецуела.
От Кремъл все още не са получили такова писмо, но обещаха да се запознаят с него, ако то постъпи.
РИА припомня, че Европейският парламент призна Гуайдо за „легитимен временен президент“ на страната и призова страните от ЕС да приемат аналогично решение.
Гуайдо се ползва още с подкрепата на САЩ, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и редица други страни.
Мадуро обяви лидера на венецуелската опозиция за „марионетка на Вашингтон“. В Москва споделят неговата позиция. Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия е готова да помогне за изграждането на диалог между законния президент и опозицията.
Също така в подкрепа на Мадуро се обявиха Китай, Турция и редица други държави.

По-рано днес конфликтът между двамата политически опоненти във Венецуела Николас Мадуро и Хуан Гуайдо навлезе в нова фаза. Сили на венецуелските спецчасти нахлуха в дома на Гуайдо, съобщи БНТ.

По това време Гуайдо не е бил в жилището си. Там са били само съпругата му и дъщеря му, която не е навършила две години.

Гуайдо заплаши, че ще търси отговорност на хората, поръчали нахлуването на спецчастите в дома му.

Междувременно стана ясно, че Венецуела се готви да продава злато на Обединените арабски емирства, за да се сдобие с евро в наличност. Според съобщения в медиите, планът е до края на февруари Каракас да продаде около 29 тона злато.

По данни на Венецуелската централна банка до ноември страната е разполагала със златен резерв от 132 тона.

Още по темата