facebook
twitter

Горещи новини

Хърватия подаде официална молба за "Еврочакалнята"

683

Хърватия подаде официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм (ERM-2), ранен етап по пътя към членство в еврото, известен също така и като "чакалня" за еврозоната, съобщиха агенциите. Това бе съобщено от ръководителя на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Марио Сентено.

На специална пресконференция той отбеляза, че ангажиментите, предложени от Хърватия в официалното ѝ писмо-молба, са били приветствани от финансовите министри на единния валутен блок по време на срещата на Еврогрупата в понеделник. Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви от своя страна, че ходът на Загреб е "вот на доверие за еврото".

Хърватия се ангажира да подготви почвата за Европейската централна банка да поеме банковия надзор в страната. Балканската държава също така се ангажира да приложи реформи в правилата за борба с изпирането на пари и да направи публичната администрация по-ефективна и по-евтина, се посочва в изявление на ЕС.

ЕЦБ и Европейската комисия ще наблюдават прилагането на тези ангажименти в процес, който се очаква да продължи една година.

След това Хърватия ще се присъедини към Европейския валутен механизъм (ERM-2), където ще остане поне две години, преди да започне практическа подготовка за присъединяване към еврозоната. Това от своя страна е процес, който отнема около една година, което прави 2023-а най-ранната година за пълноправно членство в региона на единната валута.

Припомняме, че през миналата година и България започна същия процес и може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2022-а година.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лондон изригна срещу София заради расизма

16.10.2019

166
"Фолксваген" отложи решението си за завода в Турция

16.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

240
Зоран Заев: София е задължена по договор да ни подкрепи за ЕС

14.10.2019

2620 15

Коментари

Джиджи

Хърватия подаде официална молба за "Еврочакалнята"

А ние продължаваме да дремемЕ ПРЕД чакалнята ...

Direktiva

И тия се набутаха!

Kalorifer

Сегашната управа НЕ иска България в еврозоната.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

и народа не иска. И без това сме на ръба и едва вързваме двата края.

Джиджи

Ако ТИ си народът – ДА! 👅

Sir Mano

Е бива ли така! Как може да МУ вдигат кръвното тия хървати - тях ги приветстват, а нас ни съветват да не подаваме, за да не се налага да ни отказват ....

😳

Влез или се регистрирай за да коментираш

×