facebook
twitter

Горещи новини

Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

2054
Снимка: Архив

Промените в изборното законодателство допълнително задълбочават и бездруго ниското доверие в изборния процес у нас. Решението за връщане на преференциите се одобрява, но не успява в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите евроизбори.
Изводите са от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по панелна методика, която обезпечава представителност, съобщава Actualno. Българите автоматично подкрепят всякакви форми на „отваряне“ на изборния процес към гражданите – преференциално гласуване (подкрепено от мнозинство от 70%), машинно гласуване (75%), дори и възможността практически всички българи в чужбина да могат да гласуват (78%). Затова и 63% не одобряват гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ, което на практика обезсили преференциалния вот. 24% го подкрепят, а останалите се колебаят. 59% се съгласяват с обвинението, чe като цяло, с промените в изборните правила, управляващите се стремят към „служебна победа“, 30% се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят. Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти. Тази картина се повтаря и при въпрос дали предстоящите евроизбори ще бъдат честни: 52% смятат, че по-скоро няма да са честни, а 37% смятат, че изборите по-скоро ще са честни. Останалите се колебаят. Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение на честността на изборния процес - регистрирано неведнъж и отбелязано и в годишниците на „Галъп интернешънъл“. Тревожното този път е, че очакването за нечестни избори се споделя от повече от половината запитани. На този фон решението на Борисов за частично преосмисляне на промените закономерно среща висока подкрепа – 74% са „за“ това решение, а 17% са „против“. Останалите се затрудняват да формират позиция.

Това решение на Борисов на свой ред хвърля съмнение върху решението на БСП да напусне парламента – 55% не го одобряват, а 37% го одобряват, като останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен решението на Нинова депутатите от БСП да се откажат и от заплатите си. Връщането на преференциите и решението за смята на ЦИК обаче са само част от по-общите въпрос за честността на изборната процедура. Явно и затова решението на Борисов не успява засега да елиминира подозренията, че ДПС всъщност е скрит партньор на властта - 50% споделят това мнение, а 28% са на обратната позиция, при 22% колебаещи се. Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%, а останалите се колебаят. Подобни нагласи не говорят за достатъчно развита демократичност на съзнанието – което да допусне, че всяка представена в парламента партия би следвало да има право на участие във властта. Бяха проверени и нагласите по част от важните международни теми в последните дни. По такива въпроси е трудно да се очаква висока информираност, затова и данните са ценно свидетелство за базисните обществени инстинкти. Например, по основния въпрос на приключилата наскоро Мюнхенска конференция по темите на сигурността 92% приемат, че ЕС трябва да води по-независима политика от САЩ. Това е практическо обществено единодушие. Високото доверие в президентската институция на фона на традиционно по-ниското доверие в парламент и правителство карат мнозинството от запитаните да се солидаризират с позиция за ненамеса във Венецуела – 69% избират тази опция, а 20% предпочитат правителствената позиция по кризата в латиноамериканската страна. Българското масово съзнание традиционно е против намеси и президентската позиция е в синхрон с масовите нагласи.

 

Ключови думи:

Галъп, Изборен кодекс, ГЕРБ
18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕНП ще се бори за обединение на проевропейските сили

20.05.2019

Людмил Илиев

86
Борисов сплаши ГЕРБ с повторение на аферата „Костинброд“

20.05.2019

Людмил Илиев

261 1
Борисов очаква нов "Костинброд" точно преди евроизборите

19.05.2019

5095 79

Коментари

Sine_metu

решението на Борисов за частично преосмисляне на промените закономерно среща висока подкрепа – 74% са „за“ това решение, а 17% са „против“

Гал- ъ- ъ- п?

Кога ще изплюете най- строго пазената "тайна" - ГЕРБ с мизерните 17% подкрепа вече десет години правят каквото им скимне в мамковината

торбаЛан

Ми съберете повече бе..

Sine_metu

Пет., 22/02/2019 - 19:52 (нов)

торбаЛан

Ми съберете повече бе..

 

Ма що трябва да събирам каквото и да е, бе?

Аз съм българин. България има Конституция. В Конституцията има член Първи... никоя партия и т.н. не може да си присвоява народния суверенитет. Точка.

PerlenFischer

Това НЕ Е ГАЛЪП!!!

Това, че някой циганин си заковал на КАРУЦАТА открадната емблема на BMW,

не означава, че циганската каруца е BMW.

 

PerlenFischer

Комунистите Кънчо и Райчо сковаха комунистическа кочина и заковаха "Gallup" отпреде.

Долнопробно.

Sine_metu

Не споря.

Ако кажеш как, тутакси поправям обръщението

Sine_metu

Нинова да не плаче.

Откога й разправям... на вас, де, ама след сто хиляди прочита сигурно е стигнало и до велможните й ушички... че има само една система - едновременно демократична, представителна и абсолютно неуязвима за машинации.

Да ви я напомня ли?

Единна, национална, персонализирана, на непредаваемия глас.

Донякъде прилича на преференциалния избор, наложен и защитаван от БСП. Трябва да признаем, че той е първата крачка към демокрация в България.

Но първата не стига.

Затова сега да не плаче

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Бесепе, бесепе, урааа

ThePal

Тфа на снимката е КУВЬОЗЪТ на недоноХчето, дето ше пичели изборите още много време !

Затуй - ...знаете !

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Връщането на преференциите и решението за смята на ЦИК обаче са само част от по-общите въпрос за честността на изборната процедура.

Якооооо...

 

А иначе всекиму би трябвало да е ясно, че за да спечелиш избори, трябва да те харесват (ГЕРБ), а не да те мразят (бкп).

Sine_metu

Пет., 22/02/2019 - 22:29 (нов)

RanBosilek

Якооооо...

А иначе всекиму би трябвало да е ясно, че за да спечелиш избори, трябва да те харесват (ГЕРБ), а не да те мразят (бкп).

Тва е ясно и на врабчетата.

В момента питането е дали е диктатура властта на партия със 17% избиратели и парламент с 8% доверие, или да?

Sine_metu

А, да.

И дали няма един Член 1 от Конституцията, който забранява подобни упражнения?

Sine_metu

П.С.

За малко да пропусна любимите си телевизии.

Има един сайт за рейтинги, който им дава... е тука се колебая. Понеже съм мил и добър, щедър и великодушен, а аз наистина съм такъв, ще посоча максимума... 6% за новини и публицистика.

 

Какво имаме, значи?

Един от шест подкрепя управляващата партия.

Един от дванайсет одобрява парламента.

Един от петнайсет верва на пропагандата.

 

Само на мен ли се струва, че 1/6, 1/12 и 1/15 не са демокрация?

Седем с един...

Не можете да твърдите, че няма демокрация у нас! Сам Баце каза, а Неговият десен таковата секи ден тръби по всички "демократични" медии, че демокрацията тук е на такова ниво, че европейските велможи завистливо ни гледат и подсмърчат като гладни сирачета! Имаме ли основания да не им верваме? Ама не, разбира се! Щом Той и десеният Му т@@@к го казват, значи е така и думите им са неоспорими...За делата не говорим, те са друга бира... 

Диагностик

Снощи гледах в "Панорама" др.Нинова как се опитва да защити позицията, в която вкара партията си.

Толкова неубедителна, стресирана, лошо аргументирана никога не съм я виждал и слушал! В един момент лицето й (добре гримирано) доби сив оттенък. Вече трудно се владее.

Новината е, че БСП ще се завърнат в НС, след като започнат да се спазват законите.

Не съм оптимист, че това ще се случи скоро. Завръщането им ще подскаже, че всичко в НС вече е нормално...

Навярно обмислят гладна стачка (някои от тях крещящо се нуждаят).

Като оригинална мислителка, др.Korn може да предложи стачка с преяждане. По-леко се понася и има същия ефект.

0

 

Пантелей

Проз бил Бочко? А? 😁

П.П. Как да не се сети човек за Шкумбата и за онова: 

Тука, другарю, тука... А аз - буххх десет метра в страни... и ги из ненадàх... 😁

Invisible

   Изборен закон, винетки, бетон и дюни и още, и още.

Хулиган

ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

Докато накрая всики се убедят, че проблемите не са в гласуването, а в системата...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×