facebook
twitter

Горещи новини

Габровци отправиха 15 искания към властта след серията протести

Стотина души се събраха и тази вечер на централния площад пред сградата на общината
934
БГНЕС

15 искания към властта отправят жители на Габрово след поредицата протести в града, предаде БНР. Протестиращите отново се събират на площада пред Общината. Те настояват за промени в законодателството, работещи институции и гарантиране на равноправието на българските граждани.

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви. Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана – също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в Общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя.

Президентът Румен Радев коментира във Велико Търново: "Безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. Да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на  трудова заетост. Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем".

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата: „Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.  

Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града:

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви.

Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя. Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града: "Жените са си на работа, по крайните квартали също. Ако има напрежение, те няма да са на работа."

Ключови думи:

Габрово, протести
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протестите в Ирак са и срещу Иран

05.11.2019

158
Каталуния протестира по хонконгски

30.10.2019

France24

317
Иракският премиер хвърля спецчасти срещу протестиращите

28.10.2019

140

Коментари

сталкер пустиняк

"Жените са си на работа, по крайните квартали също. Ако има напрежение, те няма да са на работа."

 

Ами да, битият бит...

Впрочем, гледах и втория запис на побоя от страна на циганите. На клипа се вижда как трима цигани нападат и удрят един българин, а двама българи стоят настрана и гледат. Трети като видя какво става излезе бързо от магазина. Та докато циганите имат изграден рефлекс за колективно съхранение, то явно при нас българите той вече е изчезнал. 

Тринити

Габровци отправиха 15 искания към властта след серията протести

Е,намериха кога да Го занимават с някакви искания.Че и 15!Тъкмо когато е зает да гаси "Нотр Дам" по Фейсбук.Ами да почакат габровлии.

цуцурко-нов

ДА, Кретенът си мисли, че тия протести му дойдоха дюшеш и апартаментите са заметени под килима.

Обаче тоя път не е познал. Още малко да наближат изборите и ще излязат такива неща, че апартаментите ще са като кибритени кутийки в сравнение

 

sega_reader

Отваряйки статията очаквах да има изредени 15 точки, а намирам само общи приказки.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×