facebook
twitter

Горещи новини

Габровци отправиха 15 искания към властта след серията протести

Стотина души се събраха и тази вечер на централния площад пред сградата на общината
931
БГНЕС

15 искания към властта отправят жители на Габрово след поредицата протести в града, предаде БНР. Протестиращите отново се събират на площада пред Общината. Те настояват за промени в законодателството, работещи институции и гарантиране на равноправието на българските граждани.

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви. Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана – също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в Общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя.

Президентът Румен Радев коментира във Велико Търново: "Безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. Да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на  трудова заетост. Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем".

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата: „Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.  

Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града:

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви.

Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя. Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града: "Жените са си на работа, по крайните квартали също. Ако има напрежение, те няма да са на работа."

Ключови думи:

Габрово, протести
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Габрово отбелязаха годишнина на Чаплин
Хелзинкският комитет обвини властта, че поощрява саморазправата в Габрово

16.04.2019

Людмил Илиев

551 4
Жители на Габрово се организират за нов протест тази вечер

14.04.2019

861 8

Коментари

сталкер пустиняк

"Жените са си на работа, по крайните квартали също. Ако има напрежение, те няма да са на работа."

 

Ами да, битият бит...

Впрочем, гледах и втория запис на побоя от страна на циганите. На клипа се вижда как трима цигани нападат и удрят един българин, а двама българи стоят настрана и гледат. Трети като видя какво става излезе бързо от магазина. Та докато циганите имат изграден рефлекс за колективно съхранение, то явно при нас българите той вече е изчезнал. 

Тринити

Габровци отправиха 15 искания към властта след серията протести

Е,намериха кога да Го занимават с някакви искания.Че и 15!Тъкмо когато е зает да гаси "Нотр Дам" по Фейсбук.Ами да почакат габровлии.

цуцурко-нов

ДА, Кретенът си мисли, че тия протести му дойдоха дюшеш и апартаментите са заметени под килима.

Обаче тоя път не е познал. Още малко да наближат изборите и ще излязат такива неща, че апартаментите ще са като кибритени кутийки в сравнение

 

sega_reader

Отваряйки статията очаквах да има изредени 15 точки, а намирам само общи приказки.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×