Медия без
политическа реклама

Фандъкова иска увеличение на данъка за стари автомобили и покупка на имот

27 Ноем. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

За подобряване качеството на въздуха внасям предложение за увеличени е на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голямата мощност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет. „Това са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики. Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече. Колите с евростандарт 0, 1,2,3 и 4 коефициентът за екология да бъде горната граница определена по закон. Колите със стандарти 5 и 6 запазваме данъка, който е в момента, а именно най-ниският праг по закон. По отношение мощността на автомобилите следваме същата логика. Колите с най-ниска мощност до 74 киловата запазваме най-ниския коефициент по закон, а тези с мощност над 74 киловата – да бъдат увеличени над минималните. Като увеличението не е чувствително, но смятаме, че това е важно да се предложи“, допълни тя.

Очакваме от промяната в данъка за колите да съберем около 18 милиона лева през 2020 година, които ще предложа да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите. За колите с най-малка мощност увеличението е с до 3 до 10 лева, като то се отнася до тези с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между 7 и 40 лева. Като 40 е за колите с екостандарти 0,1 и 2. Тези със стандарти 3 и 4 увеличението е с 17 лева“, допълни тя. Според Фандъкова увеличението не е чувствително и няма да затрудни жителите на града.

Предлага се увеличение от 2,5 на 3 на сто на данъка при възмездно придобиване на недвижими имоти и автомобили. От това тя очаква допълнително 20 милиона лева приходи, които щели да се използват при ремонта на квартални улици и тротоари. 

Още по темата