Quantcast
Европа одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 г. | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Европа одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 г.

828
 Илияна Кирилова

Регулаторният орган на ЕС за лекарствата одобри ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech за деца на възраст от 5 до 11 години, като по този начин разчисти пътя за ваксинация във всички възрастови групи, където вирусът се разпространява бързо.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че експертна група е "препоръчала да се предостави разширение на показанията за ваксината срещу COVID-19 Comirnaty, за да се включи използването ѝ при деца на възраст от 5 до 11 години", като използва търговското наименование на препарата.

При децата от 5 до 11 години дозата Comirnaty ще бъде по-ниска от тази, която се използва при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg, в сравнение с 30 µg). Както и при по-голямата възрастова група, ваксината се прилага като две инжекции в мускулите на мишницата, с интервал от три седмици.

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) даде такова одобрение още на 29 октомври, а препаратът на "Пфайзер" вече се прилага в детската възрастова група и в Канада и Израел.

 

САМО 3 МЕСЕЦА

Междувременно израелско проучване, публикувано в British Medical Journal, показа, че защитата от по-тежко протичане на инфекцията при ваксинираните хора трае около три месеца, като с времето намалява още повече. Пациентите, наблюдавани от авторите, са получили ваксината Pfizer-BioNTech, но резултатите, според изследователите, не трябва да се фокусират върху една, а върху всички ваксини. 

Израел беше един от първите, които започнаха мащабна кампания за ваксиниране срещу COVID-19 още през декември 2020 г. Ваксинирани са почти цялото възрастно население на страната и деца над 12 години. Въпреки това през юни 2021 г. в страната започна нова вълна от COVID-19.

Учени от Института за изследване на здравната система Leumit анализираха електронните здравни досиета на 80 057 възрастни израелски граждани, които са преминали PCR тест най-малко три седмици след втората инжекция и не са имали предишна инфекция с COVID-19.

Започвайки 90 дни след втората доза от ваксината, авторите наблюдават постепенно нарастване на броя на инфекциите сред ваксинираните, от което стигат до извода, че през първите три месеца ваксината осигурява отлична защита срещу инфекция, а след това ефектът й започва да отслабва. Не на последно място, според изследователите, ваксините не са актуални срещу новите, по-агресивни варианти на SARS-CoV-2.

21-89 дни след втората доза, делът на положителните тестове във всички възрастови групи е 1,3%, след 90-119 дни този показател се увеличава до 2,4%, след 120-149 дни е 4,6%, след 150-179 дни - 10,3 процента, а след 180 и повече дни - 15,5 процента. Така, в сравнение с първоначалните 90 дни след втората доза, рискът от инфекция след шест месеца вече е 2,82 пъти по-висок.

Според авторите, основното заключение е, че с течение на времето защитният ефект на двукомпонентните ваксини отслабва и след около шест месеца е необходима трета бустер доза, особено в случаите, когато до този момент се появят нови, мутирали варианти на инфекцията.

 

Ключови думи:

ваксини, Ема, деца, Pfizer

Още

Родители намаляват доходи с 4500 лв. за дете преди облагане

28.11.2021

МИЛА КИСЬОВА

4413
България е спряла да доставя ваксината на "АстраЗенека"

17.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5638
Детска градина в София: 150 приети деца, но никой не ходи