facebook
twitter

Горещи новини

ЕС наказва Турция заради сондажи до Кипър

811
TRTWorld

ЕС предприема наказателни действия срещу Турция заради неразрешени сондажи в Източното Средиземноморие. Съветът на ЕС прие рамка за ограничителни мерки, която дава възможност за санкциониране на лица или образувания, отговарящи или участващи в дейности, свързани с неразрешено сондиране за природен газ в териториалните води на Кипър. Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи за лица и замразяване на активи за правни субекти. Наред с това, на лицата и образуванията от ЕС ще бъде забранено да предоставят средства на включените в списъка лица и образувания. Рамката за ограничителни мерки дава възможност за налагане на санкции на лица или образувания, отговорни за сондажни дейности, свързани с проучване и добив на въглеводороди, които не са разрешени от Кипър в рамките на неговите териториални води, изключителна икономическа зона или континентален шелф. Тези сондажни дейности включват, когато изключителната икономическа зона или континенталният шелф не са определени в съответствие с международното право, дейности, които могат да застрашат или възпрепятстват постигането на такова споразумение за определяне на границите; както и на лица или образувания, предоставящи финансова, техническа или материална помощ за посочените по-горе сондажни дейности; също и на лица или образувания, свързани с тях.

Европейският съвет на 17 и 18 октомври 2019 г. потвърди своята пълна солидарност с Кипър по отношение на зачитането на неговия суверенитет и суверенните му права в съответствие с международното право и прикани Комисията и Европейската служба за външна дейност да представят предложения за рамка за ограничителни мерки, припомнят от пресслужбата на институцията. 

Ключови думи:

ЕС, Турция, Кипър, сондажи
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски войници са ранени в Идлиб и Москва обвинява Турция

20.02.2020

Обновена

12010 69
В Брюксел обсъждат орязан бюджет и нови данъци за следващите 7 г.

20.02.2020

Обновена

977 6
Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

6218 7

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Прекрасно е когато "троянските коне на Кремъл" в ЕС взимат такива решения !

 

Очертаващия се грандиозен конфликт между САЩ/ЕС и Турция за газовите залежи около Кипър е едно от най-вълнувашите неща които ще се случат през 21 век !

 

:))

Умберто Жеко

че кво им дреме на турците за ес?

банда

Ако случайно турците открият достатъчно големи залежи на газ, и дадат достатъчно добра цена, се обзалагам, че първите които ще си купят ще са ЕС.

Друг е въпросът, че един силен ЕС със собствена армия- по модел на САЩ щеше да е в състояние да постави на Турция ултиматум да не си навира носа в негова територия. и икономическа зона. И първата му работа би била изпращане на бойни кораби в района съчетано със срок за изтегляне на сондажните кораби.

dissidentbg

Ти както украинците: Излъгаха ни за атомните бомби, които имахме.

 

И какво, украинците ще хвърлят атомни бомби на своя територия и военни от ЕС ще умират в бой с Турция?

IvanM

един силен ЕС със собствена армия- по модел на САЩ щеше да е в състояние да постави на Турция ултиматум да не си навира носа в негова територия. и икономическа зона. 

 

Какво направиха САЩ на Турция за покупката на С-400 или когато влязоха в Сирия да требят кюрди? Е това щеше да направи и ЕС за газа. 

н16
снимка на н16

Е нали има НАТО, като основната армия на ЕС ? Но нима френски, италиянски или испански кораби - ще тръгнат против Турция?

 

Гръцките, може би. Но и те отдавна са против турските, въпреки НАТО.

IvanM

Е нали има НАТО

 

Големият проблем е, че и Турция е в тоз, божем отбранителен, съюз

Влез или се регистрирай за да коментираш