Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган и Тръмп са разговаряли по телефона за комплексите С-400

29 Май 2019
БГНЕС архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с американския си колега Доналд Тръмп и е повторил предложението си за създаване на работна група във връзка с решението на Анкара да закупи руски зенитни комплекси С-400, предава БГНЕС.

Решението за купуване на С-400, вместо на американските „Пейтриът“ е основен източник на напрежение между двамата натовски съозници, като Вашингтон дори заплаши с налагане на санкции. В телефонния си разговор с Тръмп Ердоган е повторил предложението за сформиране на "съвместна работна група по плана на Турция за снабдяване със С-400", се казва в изявление от неговия кабинет. Офертата за първи път бе направена през април, но все още не е получен отговор от Вашингтон..

Двамата лидери се договорили да се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония, в края на юни.

Закупуването на С-400 ще изложи Турция на санкции на САЩ срещу оръжейните сделки с Русия. Вашингтон твърди, че наличието на руска противоракетна отбрана в Турция би представлявало заплаха за западните военни системи и би могло да застраши участието на Анкара в изтребителната програма Ф-35, за която Турция осигурява някои части. Ердоган бе категоричен, че е "постигнато споразумение", а министърът на отбраната Хулуси Акар каза миналата седмица, че Турция вече е изпратила персонал за обучение в Русия.

В по-положителна посока Ердоган каза пред Тръмп, че приветства решението за премахване на тарифите за турската стомана, като заяви, че това ще помогне на техните страни да постигнат целта от 75 млрд. долара в двустранната търговия.

Още по темата