Quantcast

Медия без
политическа реклама

Елена Йончева разкри схема за "ужилването" на България с 1.35 млрд. лв.

БСП сезира ЕК за концесията на летище "София"

15 Яну. 2019Обновена
Илияна Кирилова

Отпускането на 1,35 млрд. лв. от бюджетния излишък за изграждане на 134-километрова отсечка от магистрала "Хемус" без решение на парламента и без проведена обществена поръчка, е "голямото ужилване на българския данъкоплатец". Това заяви във вторник на брифинг говорителят на БСП Елена Йончева. Според нея държавната фирма "Автомагистрали" се използва като "черна кутия", през която могат да бъдат преразпределени пари на предварително избрани фирми.

По думите на Йончева става въпрос "за хвърчаща цена и когато се говори за такава голяма сума и пари на данъкоплатците, не е възможно ценообразуване без работен проект".

"За да се направи тази схема, трябва доверен човек в "Автомагистрали". През 2017 г. за изпълнителен директор на "Автомагистрали" е назначен Стоян Беличев, който е бил съдружник с членове на семейство Върбакови - със Славчо Върбаков, съпруг на Гинка Върбакова, във фирма "Атлаз-3-Груп" и с Малина и Кръстинка Върбакови в "СИМИ Груп". Нашият въпрос към управляващите е: "Лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад "Автомагистрали", или връзката на г-н Беличев със семейство Върбакови е просто случайност", допълни Йончева.

БСП ще внесе сигнал в Европейската комисия (ЕК) за концесията на летище "София", тъй като имало намеса на държавата и предоставяне на държавна помощ, съобщи от своя страна зам.-председателят на червената парламентарната група Георги Свиленски. По думите му в договора за концесията било записано, че в радиус на 100 км. от летището никой друг  - частна фирма или държавно предприятие, няма право да строи друго летище, което давало предимство на бъдещия концесионер. Според Свиленски ако концесионерът реши, че има нужда от отчуждаване на терени, то това ще се извършва от държавата, а разходите ще се приспадат от инвестицията, което означавало, че тя няма да се изпълнява.

"Държавата ще предоставя помощ на концесионера за получаване, подновяване и удължаване срока на всички разрешения, съгласия във връзка с действието на договора. Такива условия няма в държавата към нито една фирма или концесионер", каза още депутатът от левицата.

Още по темата