Quantcast
Доналд Тръмп искал да купи Гренландия | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Доналд Тръмп искал да купи Гренландия

Не сме за продан, реагира правителството на автономния остров, който е част от Дания
4518
Pixabay

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля идеята да закупи Гренландия - най-големият остров в света, който принадлежи на Дания, пише Wall Street Journal, като се позовава на информирани източници в Белия дом, съобщава БГНЕС.

Според изданието Тръмп многократно е питал своите съветници дали Съединените щати могат да придобият Гренландия и изслушвал с интерес дискусиите за ресурсите на острова и неговото геополитическо значение. Сред обсъжданите въпроси е възможността за разширяване на военното присъствие на САЩ в Арктика. Отбелязва се, че президентът дори поискал от юридическия съветник на Белия дом да извърши правна оценка на възможностите за покупка.

Част от съветниците на Тръмп подкрепили плана, като го нарекли „икономически осъществим“, докато други смятат, че това е „мимолетен ентусиазъм“ на президента, който така и не може да се реализира. Доколко сериозно самият Тръмп възприема тази идея не се знае, признават авторите на материала.

През май държавният секретар на САЩ Майк Помпео трябваше да посети Гренландия, обаче пътуването беше отменено поради ескалация на напрежението в отношенията с Иран.

Сред мотивите за идеята може да е да се засили военното присъствие на САЩ в Арктика. Възможно е и Тръмп да иска да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век, допълва Медиапул. Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.

Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец. Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.

С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, продължава Медиапул, като цитира ДПА. АП пък припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят острова. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.

Бившият датски премиер Ларс Льоке Расмусен и други датски политици реагираха скептично на съобщенията, че Доналд Тръмп проявява интерес към Гренландия, пише още Медиапул.  "Това трябва да е някаква първоаприлска шега", написа Расмусен в Туитър. Оя Кемниц Ларсен, една от двете датски депутатки от Гренландия, също отхвърли идеята. "Не, благодаря на купуването на Гренландия от Тръмп! Точно обратното, по-доброто и по-равнопоставено партньорство с Гренландия трябва да е пътят към една по-силна и в дългосрочен план по-независима Гренландия", написа Ларсен в Туитър. Бившият външен министър и сегашен говорител за външната политика на подкрепящите правителството социаллиберали Мартин Лидегор също заяви, че това трябва да е шега. "Тръмп да купи Гренландия?! Дано да е шега, но иначе е ужасна идея с риск от милитаризация на Гренландия и по-малко независимост за гренландския народ, а освен това и голяма загуба за Дания", написа Лидегор в Туитър.

Правителството на Гренландия заяви в петък, че не се продава, като реакция на информациите за идеите на американския президент. Тръмп ще посети Гренландия в началото на септември и ще се срещне с местни лидери. Американската армия вече разполага с авиобаза Thule в северозападната част на острова, предаде БНР.

Външният министър на Гренландия каза: "Ако бяхме закупени от САЩ, нашата система на благосъстояние щеше да бъде демонтирана и щяха да бъдат направени фундаментални промени в гренландското общество - просто щяхме да бъдем смачкани".

Правителството в Копенхаген все още не е излязло с коментар. Трябва да се има предвид, че територията на Гренландия не е част от Европейския съюз, въпреки че е в рамките на Дания, припомня националното радио.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, Гренландия

Още

Дания се извини на Гренландия за стореното преди 70 години

08.12.2020

4131
И Джерард Бътлър търси спасение от апокалипсиса
Тръмп намислил да замени Пуерто Рико за Гренландия

31.08.2020

4558