facebook
twitter

Горещи новини

От днес Пловдив е Европейска столица на културата

1660
БГНЕС

От днес Пловдив става Европейска столица на културата.

Тази вечер е откриващото събитие по повод домакинството на града като Европейска столица на културата. Над 1500 участници от България и чужбина, на внушителна сцена в центъра на града, ще пресъздадат мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и тяхното свързване под мотото „Заедно“. Спектакълът е озаглавен „Ние сме всички цветове“. Сред изявените изпълнители са Теодосий Спасов, Валя Балканска, германският музикант и продуцент на електронна музика Шилер. На церемонията по откриването ще бъдат председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, еврокомисарят Мария Габриел.

Разнообразието от културни събития започна още в петък с изложби и концерти. Днес по обед продължава културната програма в артистичния квартал "Капана" с изпълнения на етноформация Жарава и проект "Българи". На сцената пред общината в ранния следобед читалищата от цяла Южна България ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството на българския фолклор. По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от стената, станала поле за изява на много улични артисти от 80-те до днес.

Кулминацията на церемонията ще е от 19:00 ч. на 30-метровата кула, построена за голямото събитие. Внушителната кула ще осигури видимост от 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана.

Кметът на Пловдив е обнадежден, че въпреки многото критики, това ще е незабравимо събитие. "Заради мащаба на спектакъла и очакваните много хора, са взети сериозни мерки за сигурност. Забранено е използването на дронове около огромната кула-сцена, като ще има 23 пропускателни пункта. От МВР нямат данни за заплахи за терористични актове. На всички възлови кръстовища ще има мобилни екипи, които ще следят за безопасност", каза изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019” Кирил Вълчев пред "Дарик радио".

Очаква се над 50 000 гости да посетят официалното откриване. На присъстващите ще бъдат раздавани одеяла и шалове с логото на Европейската столица на културата. Заради събитието се въвеждат ограничения за движението в част от централната зона на града.

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата ще се предава на живо в YouТube за всички, които нямат възможност да присъстват на мащабния спектакъл

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

One Dance Week посреща цирк от Австралия и еротика от Индонезия
Поредната битка за зеленина е в Пловдив

18.03.2019

678 1
Пловдивският зам.-кмет: Без втори гребен канал край с големите първенства

06.03.2019

50

Коментари

Страници

антон74
снимка на антон74

чудо големо

пловдив👍 е много по-як град на междугалактическониво;)

МиТу

Ясно съм нихлист, но при тази новина ми идва само да се засмея иронично ...

Сгугню
снимка на Сгугню

От МВР нямат данни за заплахи за терористични актове.

Бе ний да стискаме палци да не ги извършат и без заплахи ....... че като си знаем дереджето на МВРто ..........а и събитието е подходящо за целите на евентуалния тероризъм.

 

антон74
снимка на антон74

споко гуг

отваряме си очите на 4х4;)

Zmeja

Гледам снощи по телевизията. 

Мото: "Всички цветове" и джендърското знаме на кулата.

Muktata
снимка на Muktata

Сърцетo ми плаче , Змей , като гледам каква разруха сполетя града ми. В най-черните си мисли не съм го виждал толкова зле да изглежда ... Но най-лошото от всичко не е разрухата. Не е разгромения център , изгорените тютюневи складове , бунищата , мръсотията , транспортния блокаж... Най-лошото е подмяната на населението. Пловдивчани ги няма. Когато съм в града , ушите ми дочуват само мякане , дълбоко-селски псевдо-български псевдо-говор. Чалгаподобни индивиди , колони от немски бракми втора ръка с ХС , КЖ , СМ , ПЗ... Хората правят атмосферата на един град. А атмосферата на Пловдив вече не съществува , защото пловдивчаните ГИ НЯМА... Що се отнася до гейското лого together , изписано с цветовете на дъгата   http://c8.alamy.com/comp/KYYK39/european-capital-o...   , то се мъдреше от доста време , и то не къде да е. Поставено е под стълбите на култовото в миналото заведение бар "Каменица". Сборището на гейовете , а като "гръмна" демокрацията - на травеститите и тяхното шоу. "Културното" послание е недвусмислено...😋

антон74
снимка на антон74

не познавам добре пловдив, но го уважавам

в софия май беше кино витоша

сега са плъпнали насекъде не мож ги разбра;)

 

пс ефг3н1ту бая майтап отнесе от мен и от баджанака

      ма има и свестни. тях си ги охраняваме с кеф, щот знаят много яки вицове

ппс ефг3нч0удр4га помниш ли унгареца и бразилеца дето те беа налазили

         да знаеш, че немския ти не струва

DIMM

Абе, какво ще рече, че откриването ще се предава по YouTube ? Да не би никоя телевизия да не го предава ? БНТ ?

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

пловдив не е е филибето вече

Сега е едно  смотано поселище ...🐁

 

И да внимавате  снайперисти дебнат за вашата култура.

 

антон74
снимка на антон74

😂👍

Muktata
снимка на Muktata

"Вавилонска кула" , така нарекоха този грозен фалос , който стърчи на булевард Ц.Борис III , насред руините на площада и множеството бунища наоколо. За мен е дълбока културна загадка защо така нарекоха фалоса ? Какъв позитивен смисъл е сложен в името "Вавилонска кула" , след като Вавилонската кула има точно обратен - негативен смисъл ? Вавилонската кула е библейско и пред-библейско послание за наказанието , което чака хората , забравили Бог. Хората които са тръгнали да си строят идоли , кули "по-високи от Бог" , да въздигат покварата , блудството. В този смисъл "Вавилонска кула" носи определено негативен смисъл. Антихристко послание , съчетано с гейска символика. Да не говорим че и другото лого на ЕСК  http://avantage.bg/%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%... се оказа откраднато. Очакваме скоро швейцарците от ASCOT да си потърсят правата.

антон74
снимка на антон74

100% си прав мукта👍

по делата им ще ги познаете;)

 

пс а кво ше кажеш за лондонския б4тпл4г😜

      мале що се г4вр1хм3 с тия, чак срам ме фаща

Гларyс

Пише кула - погледнеш я - то един голям хой...

Антей

Кой

номинира Пловдив за

 

европейска столица на културата.

 

И защо не КОНТРОЛИРА изпълнението на КРИТЕРИИТЕ за това?

 

Тази сутрин битиви разкри, че нито един от проектите,

с които Пловдив кандидатствал НЕ Е ГОТОВ.

Пълна разруха показаха.

 

Значи при Олимпиадите, Световните и Европейски първенства

се следи и КОНТРОЛИРА от международни експерти

изпълнението на критериите за ПРОВЕЖДАНЕ на събитието.

 

И ако не е изпълнено обещаното по проектите - се ОТНЕМА 

правото за провеждане на събитието!

 

А в Пловдив - европейска столица на културата - нищо няма.

Дори ембламетичното си кино Космос не са съживили,

 

дори едничка новичка сградичка - заличка за духовност да бяха построили, 

да остане в ПАМЕТ на културата - от времето на кмета ви Тотева!

 

... Ей, хора - тая мърлявщина става

все по-отвартителна...

 

Защо бе, хора?

Защо вървим срещу природата и КРАСОТАТА?!

!

 

AnonimusBG

Кой

номинира Пловдив за

 

европейска столица на културата.

 

И защо не КОНТРОЛИРА изпълнението на КРИТЕРИИТЕ за това?

 

 

Славчо Атанасов:За два часа от Пловдив ще излетят 3 млн.лв! А можеха да се вложат наистина в култура

..............

Ще ми простите това отклонение, но такива емоции ме вълнуваха преди 7 години, когато с екипа ми изготвихме и подадохме документите за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. 
Личностите в сдружението, което се нае с тази задача, достойно представяха Анастас Бадев, Александър Секулов, Марияна Чолакова, Кирил Търпов, Пенка Калинкова, Манол Пейков, Божана Апостолова и други изтъкнати дейци на изкуството, културата, обществеността. 
И те наистина бяха „Заедно“ в името на духа, а не на политическата ситуация.

Между тях имаше хора, които трудно бих могъл да нарека свои симпатизанти, но всички се обединихме в името на Пловдив. 

.................

Точно в тези времена, през 2010 година по покана на кмета на Истанбул присъствах на тяхното откриване на Европейска столица на културата. 
Европейска столица на културата Истанбул, Константинопол, Цариград, Византион – всеки да прецени как да нарече този велик град за световната култура. Истанбул, при все че има 70 милиарда долара годишен бюджет и е посещаван от 35 милиона души туристи, направи откриването в Концертната си зала. Тя е малко по-голяма от НДК. Без да блокира града. И без да раздава одеалца и шалчета, за да стопли зрителите. Общината там направи друго – намали голяма част от стойността на книгите. Сериозна част от театралните, оперни и балетни постановки от Календара на Европейската столица на културата бяха на символични цени. Общината дотира разликата и така вложи парите наистина в култура! 
Затова отново ще повторя – вместо да излетят във въздуха за 2 часа – тези 3 милиона лева можеха да бъдат вложени наистина в култура. 

 

http://epicenter.bg/article/Slavcho-Atanasov--Za-d...

Muktata
снимка на Muktata

Аз не мисля че културно събитие като ЕСК подлежи на контрол като спортно първенство. Тук номинацията е по-различна и се разчита на вече съществуващи артефакти. За Пловдив те са факти, и за тях съвременните управленци нямат ни най-малка заслуга. Заслугата е та траки , римляни , гърци , дори османлии. Както и на българи , но не днешните , а някакви съвсем други българи , много по-стойностни. Да ги наречем "българите от старо време"... Та ролята на днешните управленци беше доста по-ограничена. Просто да покажат на Европа и Света това , което са оставили културните пластове. Да го поочистят от мръсотията на съвремието , да го осветят , нагласят да бъде гледано и съприживявано. Да създадат една прилична туристическа среда около тези артефакти. Да подобрят логистиката. Да прикрият грозотиите на съвремието , да акцентират върху безспорните стойности... И накрая , да организират една целогодишна артистична програма , подобаваща на събитието. Да поканят ИМЕНА ☝️ Какво от това свърши управата на града , и стоящата зад нея Държава ? ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.  Пловдив днес е в пъти по-зле дори от това , което представляваше преди 5-10 години. Центърът е буквално изтърбушен.  👿 Градският площад има вид на картина , предавана от китайския луноход "Чанхъе 4 " от обратната страна на Луната. А това е центърт , мястото от което се открива ЕСК ! На 200 метра от "фалоса... Оставете кино "Космос". То не е чак такава емблема на Пловдив , няма архитектурна стойност и е доста "скрито" на Гладстон , та не бие на очи. То по-скоро е една пропусната възможност за добра зала за културни мероприятия. Но да видим другите резили и грозотии. На първо място - опустошената "Иван Вазов" , унищожените тютюневи сгради , пропуснатият рядък шанс този квартал да запази архитектурния си облик , атмосферата ... Отврат ! Дори по времето на соца и управлението на Дража Вълчева - тази символна улица не беше окепазена , напротив съхрани се , запази се , поддържаше се. А днес вече на нищо не прилича. Алчните реститути и приватизатори чакат сгромолясването на пожарищата да почнат да строят. Ясно е какво. Всичко това става с мълчаливото съучастие на градската управа , ако не и нещо повече от съучастие... Друг подход към центъра - района на бул."Руски" . Безкрайните затваряния , ремонти , изкопи ... В крайна сметка целият облик на тази ос е освинен от архигрозният МОЛ "Марково тепе" , толкова нелеп , мегаломански , като изтърсен от космоса на това тясно пространство. На сто метра от него - също толкова нелепо изглеждащия след ремонта дом на културата "Борис Христов". С ужасната акустика , слава Богу че поне функционира /заслуга на Славчо Атанасов/. Главната ? След като Чомаков нареди турските павета в сиво и пембяно , там не е пипано. И толкова по-добре , че след всяко "пипане" , става по-зле. Най-добро състояние от историческите сгради , и по мое мнение , и по отзиви на чужденци посещавали Пловдив , е Джумая джамия. Заслуга изцяло на Турция ! Тя отпусна средствата за ремонта на рушащата се джамия , и сега тя изглежда много добре ! Браво на турците. 👍 Не така е положението със стария град , където има множество къщи в лошо състояние , но аз не съм експерт по Стария град. Там всичко е приватизирано и реституирано и за мен е напълно ясно от къде идват проблемите в състоянието на къщите. Пловдив почти няма прилична зала , която да поеме голямо събитие. Най-впечатляващо и със силна атмосфера е римският амфитеатър , заслугата за което е на римляните и едновремешните управления на Пловдив , които разкриха и реновираха сцената. Но той е лятно място ! Той не е целогодишна сцена. Закрити зали ? Много , много зле за един 350 000 град. Колодрума , символът на гербаджийската корупция , е твърде далече от центъра , с лоша вътрешна видимост и ужасно озвучаване. "Борис Христов" - коментирах , горе долу става , ако не сте взискателни към акустиката. /паркиране ? НЪЦ/ . Пловдивският театър е стилна зала но с ограничен капацитет.Залата в "Партийният дом" - катастрофа и в руинно състояние. Залата на военния дом , ами тя си е на военните ! И не е особено голяма. Остава залата на Панаира. Там не знам изобщо нещо да е инвестирано за ЕСК... Обобщение. За изминалите няколко годин след номинацията на Пловдив , градът не само не беше подобрен , разкрасен и направен по-приветлив. Но беше разкопан , изоран , освинен навсякъде и днес открива годината в направо карикатурен вид. Аз като пловдивчанин се срамувам от вида , който ще покаже на гости и чужденци Пловдив днес. 

AnonimusBG

👍

Костадин Николов

Дори по времето на соца и управлението на Дража Вълчева - тази символна улица не беше окепазена , напротив съхрани се , запази се , поддържаше се.

Какво значи "дори"??? Случайно да можеш да посочиш още някоя власт, която да се е грижила за съхранение на културата и паметниците в Пловдив? От 30 години насам е само разруха и келепир.

Muktata
снимка на Muktata

Уточнявам. Ул."Иван Вазов" имаше стар , "буржоазен" вид , стогодишни чинари , фасади от преди 1944... По време на соца мнозина"прогресивни" архитекти , натегачи , планираха коренно префасониране на тази улица. При един от тези проекти се поднася на Дража "новият" вид на улицата , разширена , без дърветата... Дража погледнала проекта , пък казала на автора - "Много хубаво , само си забравил да оставиш един чинар в началото !" "Защо , другарко Вълчева?" - "За да те обесим на него !!!" креснала му Дража...😁  Извод. И тогава имаше авторитарни и волунтаристки решения на властниците по архитектурни проекти , но такава безвкусица , такава безотговорност , и да ! Съгласен съм , разруха и келепир ,каквито станаха сетне , не е имало.

Звън®
снимка на Звън®

Акцентът в програмата при откриване на събитето са следните номера.


1. Тотев и прасета
Този номер е малко след тържествено откриване-заря-проверка. В коша на балон с горещ въздух се качва Тотев и представителна група прасета от обазцовия свинекомплекс в с. Маноле. Балонът, празнично осветен в цветовете на дъгата, прелита над публиката. Тотев и  прасета щедро сипят над гостите стоки с логото на Европейската столица на културата: одеала, юргани, спални чаршафи, рухени възглавнички, четки за зъби със свински косъм, шкембе-чорба на прах, шапки и презервативи с двойна употреба и очила за наблюдение на слънчево затъмнение.

 

2. Теодосий и Валя
Вече подотегналите на публиката изпълнители се представят с нова програма. Кавалът ще захапе Ваня. Тя ще изпълни няколко хита на Тиодосито - "Татьовата работилница" и "Орфейчен тиймбилдинг". И двете парчета са издъпжани в стил електронен прогресив с елементи на уърлд джаз, фолклор и балкански фюжън. След нея кавалджията Спасов ще изпълни "Излезнал е Дельо хайдутин". С гайда ще му приглася Трилок Гуру от ашрама Махаватара Бабаджи. По време на умишлено удълженото изпълнение пред публиката ще се появи самият Дельо хайдутин в изпълнение на Захари Бахаров, придружен от наметнати с ямурлуци полицаи.

 

3. Баланс на въже
Този номер е посветен на мотото но събитието - "Заедно" и "Ние сме всички цветове". Опъва се въже от десетия метър на пловдивската вавилонска кула до близкия кулокран. Говорител разпорежда, че всички лица под 16 години трябва да наблюдават изпълнението с очила за слънчево затъмнение. Първи на въжето илиза двойка почти голи акробати - мъж и жена. Разноцветни прожектори ги осветяват, така че от зимното звездно небе чезне Вечерницата. Двойката ловко се предвижва по въжето, помагайки си с балансир. По средата на пътя си те спират. Под тях е затаилата дъх публика. Акробатите започват да се целуват и след кратка любовна игра се онождат. Публиката крещи от възхищение. 
Вторрата двойка акробати се състои от двама мъже. Те повтарят действията на колегите си. Отново буря от овации.


 

AnonimusBG

Картинката не е вярна.

Ето как изглежда кулата на генералната репетиция.

 

http://podtepeto.com/wp-content/uploads/2019/01/ku...

Muktata
снимка на Muktata

"Кулата" изглежда тако платформа на "Планета Пайнер". Или като купол на казино , или чалга клуб. Кичозна показуха в която са погребани 3 000 000 лв. , и която ще се демонтира след седмица... През 2010 Културна столица на Европа беше Истанбул. Огромен мегаполис с над 15 милиона население и умопомрачителен градски бюджет от 70 милиарда /година. Та какво е направила Турската държава и градската управа на Истанбул за откриването на годината ? Гигантска кула с лампи , прожектори и увита във винил ? Нищо подобно. Откриване в една зала , малко по-голяма от НДК /скромно според размерите на Истанбул/. И почти целият финасов ресурс е хвърлен за данъчни отстъпки и намаления на цени на - книги , носители , билети за концерти , изложбени зали и др. културни събития. Т.е. турците са вложили огромен ресурс да направят културата по-достъпна за населението на града и гостите си ! Сравнете с фалоса на тотевото откриване , айде после се смейте на турците...

Здравка
снимка на Здравка

Mukta, Anonimus, натъжихте ме. Живяла съм за кратко в Пловдив преди години. Връщах се при всяка възможност в този красив град за няколко часа, или за ден-два, както се случи. Последно бях през есента на 2009. Имахме много малко време, преди да продължим на юг, но стигнали до там, нищо не можеше да ми попречи да  се помотая по Главната и из стария град. Харесвам пловдивчани -  южни, сърдечни хора.

 Във Варна, прочие е същата селяния. Нашата управа драстично се провали с ''Варна, младежка столица на спорта'' през 2017. За наш късмет тази проява по принцип е  много по-маловажна от ''Европейска столица на културата''. Стискам палци годината на Пловдив да мине добре. Защото градът и хората заслужават.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh
Здравка
снимка на Здравка

Стига бе, някой да ме ощипе!

Muktata
снимка на Muktata

И аз стискам палци да видя днес поне нещо малко , което да ми хареса. Мога да изливам горчивини и наблюдения с километри. Но днес си налагам да бъда вече позитивен. Ще търся с микроскопа и малки хубави неща , само да ги зърна! ♋️

Здравка
снимка на Здравка

Mukta, ако мислиш, че е уместно и имаш време и желание да пишеш по темата, дай да отправим молба към ''началниците'' на сайта да открият тема ''Пловдив 2019'' под твое модератортство. С автентични снимки от съавтори по възможност. Предпочитам мнения и впечатления на инсайдъри за каквото и да е. Оставям решението на теб. 

Muktata
снимка на Muktata

Здравче благодаря , но това не е за мен. Аз си идвам в Пловдив 2-3 пъти в годината. Френски граждани сме семейството , живеем и работим във Франция , трайно сме се установили тук и нямаме никакви намерения някога да се прибираме в БГ. Идваме си в Пловдив само от носталгия и да видим близки и приятели. Болката ми е на "предишен" пловдивчанин , не е на "днешен" , въпреки българските ни лични карти . Бих писал по темата това което виждаме и усещаме при гостуванията ни , но не и повече. Желая от цялото си сърце нещо хубаво да се види , все пак , и въпреки всичко ,  тази година като ЕСК... Гледам календара и за сега не виждам нещо впечатляващо. Нещо извънредно , което ще докара тумби чуждестранни туристи...?😕

Хулиган

Всичко това е хубаво, нека се чува по света за едни красив български град като Пловдив.

Но хич не ми харесва пропагандното патриотарско оливане.

Дълго трябва да се рови човек, за да разбере, че тази година и италианският град Матера също е европейска столица на културата.

Какво пречи българите да знаят, че не са единствени?

Поради същата комплексарщина, едва ли един от стотина знаят, че "Излел е Делю хайдутин" на Валя Балканска пътува из Космоса ...заедно с още стотина песни от цял свят.

При такова национално свръхсамочувствие, изненадите често са болезнени...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/intelig...

 

 

авер4е

Все пак ЕСК можеше да е Дупница...или Сливница или Дойно Уйно. Не ми се мисли за лгото

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×