facebook
twitter

Горещи новини

Депутатите отхвърлиха президентското вето за партийното финансиране

875
Илияна Кирилова

С мнозинство от 129 гласа парламентът отхвърли ветото на президента върху възможността за отворено финансиране на партиите. Против повторното приемане на текстовете се обявиха 84 депутати, един се въздържа.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Според него тези промени "уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията. С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители".

В мотивите на държавния глава се казваше още, че "финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави". Президентът обаче не възразява срещу намаляването на субсидията на 1 лев на глас.

При дебата днес в пленарна зала управляващите обвиниха президента в лицемерие заради тази му позиция. "Президентът казва не само, че 1 лв. е достатъчна субсидия за държавата, а е абсолютно достатъчна една партия да се издържа и затова партиите не трябва да получават дарения от частни дарители. Това вече е в противоречие и с нашата теза, но то е в противоречие и с вашата", заяви Тома Биков. Той посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по- малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно. Не се мина и без дежурните обвинения към опозицията, че експлоатира популизма.

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ обеща да не слага политик начело на военното разузнаване

06.09.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1543 9
Депутатите отхвърлиха президентското вето върху закона за военното разузнаване

05.09.2019

611 13
32 партии още не са върнали надвзетите субсидии

31.08.2019

616 1

Коментари

Old_ВG

Дърпайте шалтера!

Purple_Haze

29 години капитализъм в подмандатнара територия  -  29 години грабеж, разруха и геноцид!

мравилников

        

 

 

        Хубава новина!

 

 

 

        Най-после Корупцията в България е напълно законна!

 

 

        👏

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Виждам, че редакцията правилно се е ориентирала.

Защо ?

Ами защото вече в текстове за парламента не изписват"народни избраници", а просто "депутати". Явно всички осъзнаха, че тия дето са в парламента никой не ги е избирал, най-малко пък народа.

А и те вече открито си признават, че представляват бизнеса, а не народа.

SSlavov

Партиите могат да издават вестници ,списания и да финансират дейността си .Могат да им разрешат и стопанска дейност - цоциалистите да образуват кооперативи , да отглеждат коне ,крави и т.д. Тов.Кирил може да сътвори каскада от ВЕЦ или верига от безмитни магазини за акцизни стоки .ДПС може да разшири полята с тютюн .Патриотите да организират спонтанни събори с различни игри на щастието . Тов. Костов може да помогне на десните да приложат опита на Сапио и т.д.

вила

***

SSlavov

Управляващите се хранят от държ/студен резерв и си имат къщи за домакини - при соца бяха вили и отглеждаха кауньи

last

Колкото и странно да изглежда сега - сривът на управляващите ще бъде тотален...

Su38

Трябва да сте доволни от управлението на Борисов и ГЕРБ.

Показаха по най-идиотския начин безсмислието на политическата класа. Въпросът е, има ли кой да осъзнае това и да поиска да се сложи край.

Очевидно не, съдейки по адептите тук.

Но в края на краищата всяка анархия завършва с диктатура, защото беззаконието не може да се трае вечно. При условие, че има някой останал по тази територия. Но колкото и да напускат, положението ще става все по-лошо за политиканите, защото природата празно място не търпи. На мястото на напусналите ще дойдат рано или късно чужденци, които ще изритат местните търтеи, за да дойдат чужди такива.

Ей това ще е резултатът от скачанията "кой не е червен" или "който не е с нас"...

Но от такива хора... такива резултати...

Лoвkия

Все още виждам достатъчно наивници, верващи че досега едрият капитал е стоял вън от политиката и едва днес видите ли вратата пред него е широко отворена.

бонго-бонго

Важното е , че глиганите от ДПС са извън властта, нали Ловък?

Лoвkия

Глиганите никога не са били извън властта, там са и в момента, а така ще е и за в бъдеще.

И на мен не ми харесва, но такава е реалността, а и както добре знаем, животът често е крайно несправедлив...

And don't kill the messenger.

ИвКо

Поредната излагация в територията.

Какъв е смисълът да има вето което може да се отхвърли с по малко усилия отколкото положените по закона атакуван от ветото плюс което е и безсмислен разход на време  и средства за тази бутафория? Съжалявам, но тази постановка е достойна само за идиоти.

SSlavov

 отхвърли ветото на президента 

 

Радев има толкова голямо натоварване като командващ ВС - битката за самолетите ,следва за двигателя на БМП , винта на подводницата и т.д.  и да го мъчат  с излишна функция да упражнява вето. КС си върши работата като втора камара , а депутатите само парларят и са печат на МС .

Meto_ot_Interneto

След като узакониха рекета на мюфтиите, не е изненада, че сега узаконяваат турските обръчи. В ероятно пак в името ма националната сигурност. Престъпни негодници👎

циникхедонист
снимка на циникхедонист

На царица Парица и е суха социалната цица

:) 

Purple_Haze

По телевизору идет цирковое представление...

«Диалог у телевизора» -  https://www.youtube.com/watch?v=l06gWtLP5T4

Президентът де факто подкрепя сделката за Ф16. Имаше 14 дни за да наложи вето – можеше да го направи като започне парламентарната ваканция. Той го налага сега, за да имат време, преди ваканцията, да го отхвърлят.Театър за 3 милиарда лева… 
Всички политици вкупом ги харчат, ние ще ги плащаме… 

Добри Божилов, Фейсбук

 Както и ГРАБЕЖА на “Летище София“

бонго-бонго

Тома Биков. Той посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по- малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.

Верно? Са да си представим какво ще и се случи на една не особено голяма компания , ако - в пристъп на ентузиазъм - реши да финансира точно една малка и силно недолюбвана от властта партия. Можем ли изкажем обосновано предположение, че компанията ще бъде мигом налазена от репресивните органи на властта?

 

Диагностик

Пример от живота?

inventus

По този начин партиите които не са на власт ще трябва да се задоволят с просия а тези които са на власт ще щавят де когото докопат.Малка партия в опозиция няма никакъв реален шанс да се докопа до власта колкото и добри идеи и читави хора да има.

Диагностик

няма никакъв реален шанс да се докопа до власта 

Точно се изразихте. Има приблизително 183 партии. Повечето  от тях играят в коалиция.

ИвКо

Това 1 лев субсидия за партиите е подобно на това заплатите на държавните и общинските служители да са на ниво на минималната заплата.

 

Диагностик

Не може ли активистите на партията да работят по убеждение, а не за пари?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×