facebook
twitter

Горещи новини

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху закона за военното разузнаване

611
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване. 134 депутати отхвърлиха ветото, 57 бяха "за", а шестима се въздържаха, предаде БНР.

През август държавният глава върна закона заради предвидената в него възможност цивилно лице да може да оглавява служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изрично изискване да е военнослужещ. Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит. Според Радев назначението на цивилен не съответства на мястото, което заема Службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Това бе 19-ото президентско вето на Румен Радев. 

По време на дебатите депутатът Крум Зарков от БСП изказа притесненията на социалистите за това, че цивилен може да поеме разузнаването. "И най-яркото доказателство за това е конюнктурното поведение на партия ГЕРБ по този въпрос. Преди 4 г. подкрепиха изискването за военнослужещ, за да махнат един директор. Днес го отменят, за да назначат друг директор. Това е голямата разлика. И в двата случая решението им е продукт на неизказани политически сметки и на сложни коалиционни взаимоотношения - с "Реформаторския блок" тогава, с "Обединени патриоти" днес. Очевидно е неудобството на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който през 2015-а е направил изрично предложение в закона не за какво да е, а директорът на Служба "Военна информация" да бъде с ранг заместник-началник на Генералния щаб. Нали разбирате, че това не може да е цивилно лице. И днес той се чувства неудобно, най-вероятно и затова отсъства по този дебат", коментира той.

Депутатът Лъчезар Тошев от ГЕРБ заяви, че притесненията на социалистите са излишни: "Не можем да сложим аптекар, не можем да сложим хлебар за директор на Служба "Военна информация", понеже, отворете закона, не е дълъг, не променяме критериите за назначаване на директора. Критериите остават същите, само че даваме възможност, отговаряйки на тези критерии, да бъде и цивилен. Ето това е! Разберете го и не се опъвайте замо заради това, че президентът за пореден път ще бъде наказан тук, от тази трибуна!", каза той.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Боливия ще има нови президентски избори

10.11.2019

254 1
Румен Радев: Дългият път към демокрация още буди тревога

10.11.2019

1885 106
В Румъния гласуват за президент на първи тур

10.11.2019

115

Коментари

duch

Не можем да сложим аптекар, не можем да сложим хлебар за директор на Служба "Военна информация"

А калинка можем и още как 

Shaaban_bin_Robert

Тъкмо служба за Пеевски. Като не можа да оглави ДАНС...

JollyRoger's

Харемът Му си прави Фъш-фъш. Цивилно. Насред разтурената кочина... 🎃🎃🎃

Интервал

Разбира се, че ще го отхвърлят. Изискването рязко стеснява кръга на потенциалните калинки и следва да бъде премахнато.

маргаритка2

Аз също мисля, че ще назначат фризьорка.

 

Войни, разузнавания, самолети... Дори да няма телевизори, обемът си остава обем!

Интервал

А нещата са изпълнени с обем! 😅 
Т'ва според една реклама, дето мярнах преди години.. Забавно ми се стори - "прическа, изпълнена с обем"..  На фона на подобни щуротии, дори БИК Бротхер изглежда, като сериозно научно предаване за постиженията в квантовата механика и телепортирането на квантова информация.

Sapienti_sat

Защо пък да не може хлебар? Аграрница в СЕМ - може, Пацо Терасата - консул - може... Това са само последните калинки. С какво един хлебар или аптекар е по-малко компетентен от изброените. За пожарникаря да не говорим какво може! 🐒

TheExperience

Един по-различен поглед относно катастрофата в България

Освен нещата които всички виждаме – напр. корупция, разруха, бедност, мизерия – в България има още една голяма катастрофа, за която малко хора си дават сметка. Но резултатите от която стават все по-страшни. Това е катастрофата с българската наука и с кадрите казано по-общо. ...

rodopska_gaida

Хайде най-накрая да вземат журналистите и да го научат тоя пуст сложен български език.

"Трябвало да притежават необходимата ЕКСПЕРТИЗА"

Експертизата, уважаеми журналисти, е процес, в който участват експерти. Не е качество.
Трябва да притежават необходимото експертно ниво или квалификация

Интервал

rodopska_gaida, за съжаление, трендовете са такива, новобългарския брюкселски диалект, отдавна е входиран в ежедневието ни. Вече никой не прави мониторинг на този процес.
Този диалект рядко е смислен или съдържателен, но на 80% от плебса прави силно впечатление. Звучи умно и някак по оЙропейски. Нужен е.

торбаЛан

Щом контрабандист може да бъде заместник преЦедатрл на партия с амбиции да управлява, що па да не може фризьорка да е шеф на "Военна информация"?

ИвКо

Защо пък да не може хлебар? 

По професия може да е всякакъв, но задължително трябва да е действащ агент на ЦРУ готов да им снася безпроблемно каквато и да е секретна нам информация и разбира се да е преминал съответното обучение в Щатите. Вече има такъв човек и лично при посещението му в Щатите като на Гешев са му честитили предстоящото назначение. При такива безотговорни политици няма как да е другояче, дори и следващите да са подходящо отговорни измъкването от клопката ще е на практика невъзможно след като пътеката е прокарана, свиквайте. Един малък проблясък е факта, че при военните не са успели да намерят така да се каже надежден гъзолизец и затова се е наложило да се търси такъв от гражданското общество.

маргаритка2

Настоявам за фризьор!!!

 

- В армиите вече няма дискриминация по пол. Дамите войнички и офицерки трябва да са красиви, за да объркат врага.

- Мъжете военни също, щото не се знае врагът какви предпочитания има!

- Макар мъжете да могат да се "минат сами", пак е необходимо някой да им обере врата!

 

Следователно целият състав ще ходи на фризьор и неминуемо ще споделя лични, служебни и държавни тайни!

 

Това е защото субектът седи пред огледало и мисли че споделя със себе си.

 

По време на фъшфъша субекта затваря очи и фризьор-разузнавача може да го преджоби за флашка.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×