Quantcast

Медия без
политическа реклама

Делото срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев ще се гледа днес

05 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Специализираният наказателен съд ще гледа днес - 5-ти ноември - делото срещу бившия заместник-кмет на Столична община Евгени Крусев, завеждащ ресор „Транспорт и транспортни комуникации“, предаде БГНЕС. Процесът срещу Крусев, който оглавяваше ресор „Транспорт и транспортни комуникации” в общината, е заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев” и започна на 30-ти септември.

Той бе предаден на съд за това, че в периода от 27-ми юни 2018 г. до 5-ти декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194.01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669.54 лева с ДДС - или общо 919 863.55 лева с ДДС. Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707.14 лв. с ДДС.

На Евгени Крусев му бе наложена мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?