Медия без
политическа реклама

Общински казус: Може ли съветник да е зам.-кмет

Хората са малко в Северозападна България, но политическите скандали - не

07 Дек. 2023
Любопитни сюжети текат в сградата на общинската администрация във Видин.
FB/Община Видин
Любопитни сюжети текат в сградата на общинската администрация във Видин.

Следизборната ситуация ражда интересни казуси, един такъв тече в Северозапада - може ли общински съветник в една община да е зам.-кмет в друга. Че не може в същата е ясно. Но може ли да съвместява на различни места? Случаят е доста интересен, тъй като касае тълкуване на логическата подредба на елементите в едно законово изречение.

В центъра на казуса е Лозина Николова, активист на ДСБ и ПП-ДБ. На последните избори тя е избрана за общински съветник във Видин, а малко след това назначена за зам.-кмет на Белоградчик. След жалба Общинска избирателна комисия (ОИК) във Видин прекратява правомощията й. Тя обжалва, а вчера местният административен съд даде ход на делото по същество.

Текстът от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), касаещ темата и на който се позовава комисията, гласи, че пълномощията на съветник се прекратяват предсрочно при: "избирането му за народен представител, министър, областен управител или кмет, при назначаването му за заместник-министър, заместник областен управител, заместник-кмет, кметски наместник или на щатна длъжност в съответната общинска администрация". На пръв поглед комисията е в грешка, тъй като от текста се разбира, че назначение като зам.-кмет е несъвместимо, само ако е в "съответната общинска администрация". Но председателят на ОИК Даниел Цветанов коментира пред "Сега", че пояснението "съответната община" би трябвало да важи само за визираното щатно назначение след последния съюз "или". А изрежданията на постовете преди това не касаят конкретна община, а по принцип. Там попада и зам.-кметът. Тази логика се поддържа от факта, че ако "съответната" община важи за зам.-кмета, следва да важи и за министър, областен управител и т.н. - няма как да е, защото те въобще не работят в общини.

Цветанов каза още, че в същия смисъл постановява Върховния административен съд (ВАС) през 2003 г. Но и призна, че пък през 2013 г. върховните съдии са счели обратното - и жалбата срещу решението на ОИК се позовава на него. "През този период законът не се е променял. Явно по един и същ текст има различни тълкувания. Доста е интересно какво ще реши сега съдът", каза още той.  "Сега" не откри за коментар Николова.

В залата вчера се казаха още неща. От една страна, че зам.-кметът може да стане и кмет - а това противоречи на ЗМСМА, противоречи и на разделението на законодателна (общински съвет) и изпълнителна власт (кметско ръководство). От друга, че няма смесване заради различните общини, а и тъй или иначе е имало случаи в миналото на съвместяване. В крайна сметка е ясно, че е налице не само любопитен случай, но и нужда от изчистване на законов текст.

 

ОЩЕ СЮЖЕТИ ОТ  ВИДИН

Видин все още няма председател на общинския съвет. Областният управител Иво Атанасов върна решението, с което на поста бе избран Светослав Славчев. 

Голям скандал тече във Видин с избирането на председател на общинския съвет. Има избран човек на поста, но областният управител върна решението, последва обжалване.

Славчев обжалва, но съдът счете жалбата за недопустима. Към момента ситуацията, преди евентуалното отнасяне до втора инстанция е, че трябва да се проведе нов избор за председател - доста труден политически казус, предвид трудното избиране на поста на самия Славчев. Съветът е доста фрагментиран и мнозинството зад преизбрания кмет Цветан Ценков (СДС - НДСВ) е крехко.

 

СЮЖЕТИ И В БЕЛОГРАДЧИК

Обезлюдяването в Северозапада не е за сметка на политическия екшън. Точно обратното. Далеч от големия шум, в Белоградчик на изборите сега ПП-ДБ издигна управлявалия четири мандата чрез БСП Борис Николов. Формациите на "промяната" го припознаха, макар мандатите му да са свързани с доста скандали, дела, а и прокурорско обвинение миналата година: 

Прокурори, следователи, МВР и хора на КПКОНПИ блокираха Белоградчик, като извършваха часове наред претърсвания и обиски в общината и в различни помещения и домове.

БСП пък издигна друг свой кадър - председателя на общинския съвет Боян Минков. Той спечели. За да е "обърквацията" пълна, Лозина Николова от ДСБ и ПП - ДБ, около която се вихри спора "съветник или зам.-кмет", влезе точно в неговия екип.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата