Медия без
политическа реклама

Прокурори, следователи, МВР и КПКОНПИ блокираха Белоградчик

След претърсвания, обиски и разпити, прокуратурата обвини кмета на града в безстопанственост

27 Окт. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Прокурори, следователи, МВР и хора на КПКОНПИ блокираха Белоградчик, като извършваха часове наред претърсвания и обиски в общината и в различни помещения и домове.

Служители на Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната следствена служба (НСлС) провеждат реални следствени действия в сградата на Община Белоградчик по дело, образувано по материали от КПКОНПИ. Това заяви пред журналисти зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

Следствените действия се извършват под надзора на Окръжна прокуратура - Видин. По думите на Сарафов, цитирани от БТА, те са „за тежки злоупотреби и голяма финансова задлъжнялост на община Белоградчик по първоначални данни“, които в хода на следствените действия трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени. В пресконференцията участва и окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова.

От 8:00 ч. сутринта в сградата на Общината имаше полиция и представители на КПКОНПИ, а в кметството се допускаха само служители. Продължават следствените действия - събиране на информация и разговори с длъжностни лица от Белоградчик и Видин. Извършват се претърсвания  на четири адреса - частни и офиси на територията на Белоградчик, уточни Сарафов.

Градоначалникът Борис Николов заяви пред медии, че засега не е задържан. „От 5-6 години се въртят сигнали срещу мен и сега се възстановяват. Взеха документи от общината и сега отиваме вкъщи”, заяви Николов, цитира от Нова тв. „По старите сигнали са тук, за залесяване, конфликт на интереси”, допълни Николов. Очаквал всичко да приключи само с шумотевица и голословни обвинения. „30-40 човека жандармерия цял ден ще висят тук и накрая нищо няма да излезе”, каза Николов.

По темата със сметопочистването и сметоизвозването, той е категоричен, че всичко е по правилата. Николов обяви, че не се чувства виновен за нищо. „Дойдоха оправдателните заключения на институциите. Това ми е четвърти мандат, знам какво съм направил. Нямам нито едно заведено дело”, каза кметът.

Часове по-късно стана ясно, че градоначалникът е привлечен в качество на обвиняем по обвинение за безстопанственост. В официално съобщение на държавното обвинение е обявено, че "е установено, че в периода 2019 г. - 2022 г. в гр. Белоградчик обвиняемото длъжностно лице, въпреки служебните си задължения като кмет, вменени по Закона за местното самоуправление и местната администрация, не положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество". Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в Община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество, твърди още прокуратурата. В резултат на действията на обвиняемия последвало разпиляване и други значителни щети за Община Белоградчик и общинския бюджет.

Спрямо кмета е взета мярка "подписка", а разследването продължава, твърди още прокуратурата.

Николов е бил народен представител в 40-то народно събрание (2005 г. - 2009 г.). Кмет на община Белоградчик е вече четвърти мандат - 1990 г. -1994 г., 2011 г. - 2015 г., 2015 г. - 2019 г., 2019 г. -. На последните избори той остава на поста, след като за него са гласували 1750 души- 59,87 %. На местните избори той бе издигнат от местна коалиция БСП за България .

Кметът Борис Николов и председател на общинския съвет Боян Минков са в остър спор от почти две години, разказва dir.bg. Последната схватка между тях бе заради боклука. Преди дни Минков съобщи в социалните мрежи, че в качеството си на председател на Общински съвет Белоградчик е получил призовка да се яви в Административен съд Видин по дело, заведено от кмета Борис Николов срещу общинския съвет, за това, че са взели решение да се закупят камиони за сметопочистване, както и контейнери и кофи за боклук.

"Ние, десетимата общински съветници ще подадем сигнал до всички възможни институции за това, че оспорвате и за пореден път отказвате да изпълните решение на Общински съвет. Белоградчик не ви е бащиния", написа в социалните мрежи Минков.

Последва и отговор на кмета на Белоградчик, който обвини Минков и 10-те общински съветници, че с предложението за закупуване на контейнери и сметосъбирачни машини, умишлено са се опитали да провалят усвояването на отпусната целева финансова субсидия, свързана с подобряване на инфраструктурата на града.

"Заведох дело в Административен съд - Видин поради това, че Вие не пожелахте да свикате заседание на Общински съвет за повторно разглеждане на това съдбоносно за общината ни решение. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, когато председателят на Общински съвет в 14-дневен срок не свика заседание, кметът се обръща към Административния съд за разглеждане на случая", обясни още кметът Николов.

Мнозина определят двубоят между Минков и Николов с предизборна битка за следващия мандат начело на Белоградчик.

През февруари общинските съветници в Белоградчик поискаха оставката му след няколкомесечно напрежение между тях. Тогава те го обвиниха в некомпетентни решения, довели общината до тежко финансово положение, пълна непрозрачност и еднолично управление на града. На свой ред той определи критиките им като предизборна агитация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?