Медия без
политическа реклама

"Маркирани пликове, заплахи" - и това го има в общинските съвети

Във Видин тече екшън с избора на председател на общинския съвет

04 Дек. 2023Обновена
Видин се ръководи от нестабилна към момента местна власт.
FB/Община Видин
Видин се ръководи от нестабилна към момента местна власт.

Голям скандал тече във Видин с избирането на председател на общинския съвет. Има избран човек на поста, но областният управител върна решението, последва обжалване. Но най-любопитното е, че в мотивите на областния управител публично са посочени практики, за които отдавна се знае под сурдинка при доста от уж тайните вотове в общинските съвети у нас - че гласоподаването се бележи, за да може да се контролира.

Избраният човек е Светослав Славчев от местната коалиция на СДС и НДСВ, зад която стои преизбраният за нов мандат кмет Цветан Ценков. Вотът в съвета мина трудно, при голяма конкуренция. Последва шумно недоволство, основно от ГЕРБ, а стигайки до областна управа, решението бе върнато. "Налице е основателно съмнение по отношение наличието на изискуемият се брой легитимни гласове... Един от членовете на комисията е подписал протокола с особено мнение, като е посочено, че друг от избраните трима членове на комисията не е присъствал при броенето на гласовете, както и че са налице белязани бюлетини, които следва да се обявят за недействителни", гласят мотивите на областния управител Иво Атанасов. Освен това той се мотивира и със сигнали на съветници, че "два броя от пликовете, в които се съдържат бюлетини на единият от кандидатите, са маркирани от вътрешната страна, като по този начин се нарушава тайната на вота". Споменава и за "отправени заплахи срещу общинския съветник, като по този начин е нарушена волята на право на свободен избор".

Съответно Славчев обжалва, а днес от местния административен съд дойде съобщение, че има нередности по жалбата. Но след отстраняването им, производството по делото ще бъде продължено.

Пак днес кметът Ценков определи като грубо вмешателство в ущърб на гражданите действията на областния управител Иво Атанасв. Той, Славчев и други близки до тях общинари  дадоха пресконференция след провалена заради неяснотите сесия. "Община Видин е една от двете общини в България, които остават без бюджет. Нещо по-лошо - трябваше да бъде гледана и точка за удължаване на сроковете на кредитите по ФЛАГ за довършаване на европейски проекти, което реално заплашва общината да влезе в просрочие", коментира кметът. А Славчев добави: "С чиновнически подход се пречи очевидно на община Видин да функционира нормално -  не въз основа на релевантни правни аргументи".

Така в крайна сметка казусът виси. ГЕРБ настоява за нов избор на председател. Партията декларира още, че съветниците й нямат да влизат на сесия, докато се вършат нарушения.

 

НЕЯСНОТИ И В СЛИВЕН

Сливен и друг областен град (освен София, разбира се) без председател на общинския съвет все още. Причината е фрагментацията. ГЕРБ и преизбраният кмет Стефан Радев този път не могат да формират мнозинство. Но се действа хитро - следващата сесия е насрочена чак за 14 декември, за да може да се даде време за преговори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата