Quantcast
Зам.-директорът на "Пирогов" е подал оставка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Зам.-директорът на "Пирогов" е подал оставка

Проф. Николай Габровски обеща да помага на новото ръководство
2 850
 Илияна Кирилова

Заместник-директорът на болница "Пирогов" проф. Николай Габровски е подал оставка преди няколко дни, съобщи самият той днес пред bTV. По негови думи е нормално новият директор на спешна клиника да избере сам екипа, с който ще работи.

Проф. Габровски коментира срещата в сряда между медиците от "Пирогов" и ръководството на Министерството на здравеопазването. Според него „през последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите и министерството. "

"Създаде се една атмосфера на много голямо напрежение. Мисля дори, че ако следим изказванията, ако следим социалните мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Най-страшното е, че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край. Това стана до някаква степен на тази среща“, заяви проф. Габровски.

Той припомни, че проверка от НЗОК е установила нарушения за една немалка сума. "Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна“, уточни професорът.

„Нещо друго, което е много важно, че тя се отнасяше за един период, през който ние сме се борили с COVID-19. В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано че е осигурена една сума пари, има финансиране,  да направим всичко за пациентите – „грижете се за медицинската част, финансовата е осигурена“. Всъщност и тук идва най-важното – „Пирогов“ няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава  едни и същи пари през този период от време. като финансиране е осигурено“, заяви още Габровски.

По негови думи случаят с "Пирогов" е повлиял лошо на реномето на медиците и отново имаме случаи на насилие срещу тях, а само преди няколко месеца хората ги аплодираха.

 

Още

ИБГНИ поиска оставката на енергийния министър

25.09.2021

1416
След рокадата в общинския съвет София оряза още градския транспорт

24.09.2021

3892
Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

16642