Quantcast

Медия без
политическа реклама

София връща маските на закрито от 4 август

Приетите в болница с COVID-19 отново стигнаха 1000 души, а смъртните случаи отбелязаха 3-месечен пик

02 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Носенето на предпазни маски за лице отново става задължително във всички закрити пространства в София. Това се посочва в най-новата заповед на РЗИ, с която се въвеждат по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса на територията на столицата. Заповедта влиза в сила от четвъртък (4 август) и е с продължителност 30 дни.

"Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т. ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба", пише в нея.

Също така се препоръчва на всички работодатели да организират провеждане на противоепидемични мерки в работните помещения, включително редовнo проветряване и дезинфекция; недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други); инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете; създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м, а при невъзможност - носене на защитна маска за лице; при възможност работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) и т. н.

В заповедта се казва още, че се ограничават свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

 

СТАТИСТИКА

2610 са новите случаи на заразяване с коронавирус в България, отчете Единният информационен портал Coronavirus.bg. Те са установени с 10 204 теста, което означава, че делът на положителните проби остава над 1/4 - 25,6%. Данните са за последното денонощие, но по традиция статистиката във вторник обхваща и забавените резултати от уикенда.

Наблюдава се ръст на хоспитализираните пациенти с COVID-19 - в понеделник за болнично лечение са настанени нови 275 души и така общият брой заети ковид легла в страната отново достигна четирицифрено число - точно 1000. В интензивно отделение са 59 носители на вируса с усложнена инфекция.

Най-тревожно изглежда броят на регистрираните смъртни случаи в понеделник - 24 души. Това е най-големият брой починали с коронавируса за последните три месеца, откакто на 3 май системата отчете 27 смъртни случая.

Данните сочат, че 23-ма от починалите (95,83%) не са били ваксинирани срещу ковид. Същото важи и за 217 от новоприетите в болница (79,27%), както и за 1684 от новозаразените (64,52%).

През последните 24 часа в Бълагрия са поставени 1594 дози от препаратите против коронавирус, с които общият брой на ваксинираните у нас достигна 4 475 822. От тях завършилите имунизационния процес са по-малко от половината - 2 064 814. Бустер имат 826 013, от които 39 640 са си сложили и втора подсилваща доза.

 

ВТОРИ БУСТЕР ЗА ВАКСИНИРАНИ С "ЯНСЕН"

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица над 18 г., получили първична имунизация с еднодозовата ваксина "Янсен". Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината "Янсен":

- Имунокомпрометирани;

- Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- Пациенти на хронична диализа;

- Пациенти с онкохематологични заболявания;

- Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

- Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

- Възрастни хора над 65 г.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на "Янсен", поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от сряда (3 август), Националният имунизационен регистър - част от Националната здравно-информационна система, ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината "Янсен", като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина - при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

 

Още по темата