Медия без
политическа реклама

Случаите на грип А у нас започват да се увеличават

"Сиропите са се изчерпали", оплакават се родители и лекари

02 Яну. 2023
Грипът започва изведнъж - с вдигане на температура и болка в мускулите
Илияна Кирилова
Грипът започва изведнъж - с вдигане на температура и болка в мускулите

Постепенно случаите на грип тип А у нас се увеличават. "Има повишена заболеваемост на грип сред малките деца", коментира вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. А медицински специалисти още от сега предупреждават за недостиг на легла в болниците и на лекарства в аптеките.

"Има опасност COVID-19, грип и респираторен вирус да се съберат в едно. Живеем хилядолетия с тези вируси, но сме оцелели", посочи проф. Александрова. По думите й типичната активност на грипа през есенно-зимния сезон е започнала малко по-рано от очакваното. "Антибиотиците действат при бактериална инфекция, при вируси няма ефект. Важно е родителите да не изпадат в паника, да опитат да понижат температурата", категорича е тя.

Според проф. Тодор Кантарджиев при децата най-важното е дали високата температура се дължи на ангина. "Това е обикновена бактериална инфекция с много висока температура, лимфни възли под челюстта, но няма кашлица. Когато има кашлица или хрема, това обикновено е вирусна инфекция", обясни той.

От болницата в Шумен д-р Елеонора Петрова обясни пред Нова тв, че грипът започва с висока температура - около 39-40 градуса и кашлица. "Притеснително е когато температурата на детето не спада, а са почивни дни. Тази зима подрани заболеваемостта с грип А, а има доста случаи с доказан грип А и всички щамове, характерни за есенно-зимния сезон. Зимните вируси са по-често разпространени сега. И по-леки и по-тежки има. Успяваме да консултираме всички болни деца", каза д-р Петрова и допълни, че най-често е нужно да се дават антивирусни и общоукрепващи медикаменти.

Освен в Шумен, и във Врачанско има повишение на заболеваемостта от грип, обясни д-р Бисер Тодоров. Равносметката след нощната му смяна са 6 хоспитализирани деца в болницата във Враца. "Има повишаване на заболеваемостта, но не може да се говори за епидемия. Интересното на грипа е, че човек може да посочи часа, буквално минутата, в която се е разболял заради високата температура - болки в гърлото, болки в мускулите, кашлица, обща отпадналост, безапетитие", посочи д-р Тодоров.

 

ДЕФИЦИТИ

По думите му има два основни проблема - липса на легла и на медикаменти в аптеките. "Остана само едно свободно легло в нашата болница от 20 места и ако днес не изпишат пациент, ще трябва да пренасочваме към други болници. Липсата на базови медикаменти ни принуждава да се връщаме към терапевтични схеми от преди 20 г. – все едно да накараш човек да остави мобилния си телефон и да се върне на шайба. В аптечната мрежа за амбулаторната, не за болничната практиката - изчерпаха се антибактериалните лекарства, които се налага да се изписват. Всички сиропи са се изчерпали, фирмите-снабдители не са работили и това показва дефицит", каза д-р Тодоров.

Преди седмица от МЗ съобщиха, че са направени извънредни доставки на важни медикаменти, използвани при усложнения от вирусни инфкеции - като вентолин и пулмикорт.

 

Направени са извънредни доставки на лекарствени продукти, за които постъпиха сигнали за недостиг, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

 

Още по темата