Медия без
политическа реклама

Омбудсманът първа заклейми безумията в ТЕЛК

Диана Ковачева поиска спешни промени от здравния министър в медицинската експертиза

18 Юни 2021
БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева положи началото на нова битка за промени в безумната система за медицинска експертиза, която години наред подлага хора с необратими увреждания на редовното унижение да се преосвидетелстват, докато позволява съществуването на цели села от инвалиди. Преди дни авторът на "Сега" Ясен Бориславов разказа в изстрадан лично текст какво е да си в системата отвътре и се обърна към служебния министър с молба да се сложи край на това издевателство над хората.

От седем години страдам от хронична бъбречна недостатъчност. За онези, които не знаят какво означава това, ще уточня – живея чрез изкуствен бъбрек и три пъти седмично ходя на хемодиализа по 4 часа. Като мен са още около 3000 души в страната.

Омбудсманът Диана Ковачева потвърждава, че при нея също има десетки сигнали и жалби, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие. "Един от сериозните проблеми е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване“, пише Диана Ковачева до Кацаров.

Причина за тези проблеми най-често е изискването на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, съгласно който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години. В голяма част от случаите обаче съпътстващите увреждания, заради които гражданите са подлагани на периодично преосвидетелстване, нямат решаващо значение за общия процент трайно намалена работоспособност и степен на увреждане. Нерядко те даже не участват при оценката, посочва Ковачева.

Освен това, при преосвидетелстване на тези граждани, от ТЕЛК изискват те да представят документи, доказващи и дефинитивното увреждане. Според гражданите, това е унизително и лишено от всякаква логика изискване, тъй като поставената им диагноза е дефинитивна, т.е. окончателна и необратима. Всички тези документи, както пише и Ясен Бориславов, са свързани с големи затруднения и финансови разходи. Цялата тази бумащина натоварва, на всичкото отгоре, органите на медицинската експертиза, които са пословични с бавната си работа.

Общественият защитник препоръчва на здравния министър да се регламентира определянето на пожизнен срок на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане за всички случаи, когато водещото увреждане е дефинитивно. Това е по силите на служебния министър и правителството. Ковачева настоява още да се ускори въвеждането на информационната система „Медицинска експертиза“ и да се създаде възможност за подаване на всички документи за ТЕЛК по електронен път - нещо, за което се говори безрезултатно от години и едва ли може да стане за едно лято.

В препоръката си до здравния министър, омбудсманът настоява и за засилване на контрола върху дейността на органите на медицинската експертиза, да не се допускат случаи на механично назначаване на допълнителни изследвания и консултации, които не са необходими за експертизата или са налични във вече представените медицински документи.

Омбудсманът е категорична, че е необходимо навременно да се осигурят на здравноосигурените лица всички необходими изследвания и консултации за експертизата, които да бъдат заплащани от НЗОК.

Ковачева не пропуска в препоръката си и друг детайл от разказа на Ясен Бориславов - сюрреалистичната картина на глухите и тесни коридори, в които хора с увреждания няма къде да седнат. По този повод тя настоява за проверки на всички комисии за медицинска експертиза във връзка с осигуряване на достъпна среда за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите.

Омбудсманът напомня и старите спорове за медицинската експертиза, променяна два пъти не особено сполучливо от ГЕРБ в последните години. Тя подновява отправена преди препоръка да се обсъдят изменения, които да позволят при определяне на общата оценка да се взимат предвид оценките за всички съпътстващи увреждания, независимо от тяхната тежест.
 

Още по темата