Медия без
политическа реклама

НЗОК изгуби дело за източване заради неспазена процедура

Съдът отхвърли санкциите за пловдивската УМБАЛ "Св. Георги"

26 Март 2024
Александровска болница

НЗОК изгуби дело за източване на средства чрез фалшиви операции срещу най-голямата болница у нас - пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", заради неспазени задължителни процедури при налагането на санкциите. Така нарушенията остават по същество ненаказани. За решението на съда първи съобщиха "Медиапул", а случаят е по разследване на Би Ти Ви от миналата година.

Разследването на Би Ти Ви показа, че десетки пациенти са претърпели операция в отделението по кардиохирургия на "Св. Георги", след което са отчетени по две клинични пътеки за по две операции вместо една. Бивши лекари в отделението твърдят, че са били принуждавани да подписват и издават документи с невярно съдържание. Има даже твърдения, че и на тях са им издавани фалшиви епикризи за извършени операции.

В отделението в момента работи дългогодишният бивш шеф на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той фигурира като консултант в епикризите, въпреки че според свидетелствата на пациентите всъщност оперира. Проф. Начев отхвърля обвиненията. Той твърди, че хората наистина са оперирани по два пъти, макар че те самите са категорични, че не са влизали втори път в операционна зала. Не приема, че има фалшиви документи. И обяснява, че е принуден да се пише консултант, за да вземе болницата парите по каса, които се полагат само при наличие на трудов договор, какъвто той очевидно няма. "Аз имам 44 години стаж в Кардиохирургия, ще се занимавам с касата дали мога да оперирам, или не. Нали това е също едно безобразие?", коментира пред Би Ти Ви проф. Начев.

След проверки, НЗОК още през 2022 г. издава заповед за частично прекратяване на договора с болницата за клиничната пътека, по която са установени нарушенията. Болницата обжалва и съдът отрежда в нейна полза. На свой ред касата обжалва и сега Върховният административен съд излиза с окончателно решение, с което отменя решението за прекратяване на договора за клиничната пътека. Мотивите са чисто процедурни - не е изпълнено задължителното в тези случаи преминаване през арбитражна комисия. РЗОК Пловдив е получила разпореждане да свика арбитражна комисия, но обяснява, че не е организирала такава, тъй като две седмици Българският лекарски съюз не откликнал на поканата им да излъчи представители.

Административният съд в Пловдив обаче не открива данни поканата за арбитража да е стигнала до своя адресат. Единствените данни по преписката касаят изпращането на писмото до РК на БЛС Пловдив, но липсват такива, които да удостоверят неговото надлежно получаване, посочват магистратите. Затова и, според тях, двуседмичният срок още не е започнал да тече, поради което и заповедта за прекратяване на договора е нарушение на правилата. С това ВАС окончателно потвърждава решението на първоинстанционния съд, че заповедта е издадена при съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

По сходен начин падат и други опити за санкции по разкрития за източване на средства. Твърдения за отчитане на мъртви души и неизвършена дейност имаше и за "Пирогов" по времето на Стойчо Кацаров като здравен министър - даже самият министър твърдеше, че на името му са отчетени дейности, за които той не подозира. В крайна сметка обаче съдът обяви, че действията на медиците са били в полза на пациентите и оневини института - пироговци твърдяха, че това е бил единственият начин да лекуват хора с дълъг ковид, а впоследствие проблемът бе решен с нормативни промени.