Quantcast
Новите правила за ТЕЛК се оказаха обидни за някои болни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Новите правила за ТЕЛК се оказаха обидни за някои болни

Омбудсманът настоя пред здравния министър за допълнителни промени в наредбата за медицинската експертиза
11 378
 Илияна Кирилова
В наредба не е изрично уредено, че хората с увреждания ще минават на преосвидетелстване при новите условия, без да е необходимо да представят нови и допълнителни изследвания и медицински документи, смята омбудсманът.

Редица граждански организации на хора с увреждания настояват за допълнителни промени в наредбата за медицинската експертиза, тъй като според тях сегашните поправки, влезли в сила на 16 юли и приети без обществено обсъждане, създават условия за дискриминация. "През последните дни продължават да постъпват множество сигнали за нарушени права, свързани с ТЕЛК", казва омбудсманът Диана Ковачева, която вчера изпрати становище до служебния здравен министър Стойчо Кацаров. В него тя препоръчва промени във въпросната наредба, така че да се постигне по-адекватна оценка на здравословното състояние на гражданите, които се явяват пред Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Основните промени в наредбата са свързани със срока на валидност на оценките при състояния, които са необратими. При обявяването им Кацаров обяви, че над 100 заболявания, които са необратими, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност, като хората, страдащи от тях, няма да ходят на всеки 3 г. за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК. До поправките, за които години наред кабинетът на ГЕРБ не намери воля, се стигна след натиск от омбудсмана, както и след текста от личен опит на автора на "Сега" Ясен Бориславов, който описа безумието на системата и призова служебния министър да спре тормоза над хората.

Ден след приемането на наредбата, от "Национална организация Малки български хора" са сигнализирали омбудсмана, че тя създава условия за нарушаване на правата на малките хора и за дискриминация, която ги изправя едни срещу други. Оттам са били категорични против факта, че информацията с последните промени за дефинитивните увреждания не е била обществено достъпна и всичко се случва без обществени консултации. Същата позиция е изразил и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас, според когото наредбата е едва ли не с ранг на държавна тайна.

Диана Ковачева изрично отчита, че предприемането на действия за разрешаване на съществуващите проблеми е "дълго чакана и важна стъпка в усилията за осигуряване на адекватна оценка на здравословното състояние на хората с увреждания, както и за определянето на подходящи мерки за по-нататъшната им подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности". Тя обаче обръща внимание, че всички действия, засягащи правата и интересите на хората с увреждания, трябва да се случват с тяхното участие и при максимална прозрачност и публичност. По думите й липсата на обществени обсъждания е довела до ограничаване на възможностите на заинтересованите да изразят възраженията си и да представят предложенията си - като например малките хора, които се оказаха разделени заради един сантиметър разлика.

Омбудсманът посочва и други организации, писали до нея, недоволни от последните промени в наредбата. Сред тях е "Национална асоциация на децата и младите хора с диабет" по отношение децата и младежите със захарен диабет тип 1, за които изрично е определен пожизнен срок само при конкретни усложнения от заболяването. Другият пример е по жалбите на фондация "Живот със Синдром на Даун", които са недоволни от недостатъчната яснота на раздела за Генетични аномалии по отношение възможностите за определяне на право на чужда помощ. Според обществения защитник е необходимо особено внимание към тази част от наредбата, защото с нея се предоставя възможност на лицата за нова оценка при по-благоприятни условия, но само в случай, че в двумесечен срок от влизането в сила на промените подадат заявления за преосвидетелстване, който е доста кратък.

Според Ковачева в текста не е изрично уредено и че хората с увреждания ще минават на преосвидетелстване при новите условия, без да е необходимо да представят нови и допълнителни изследвания и медицински документи. Омбудсманът акцентира още, че липсва достатъчно конкретика на заболяванията и по-обстойно описание на категориите, така че да не се допуска неправилно тълкуване и прилагане на методиката и наредбата от лекарите и нарушаване на правата на хората с увреждания. "Въпросът е оставен за разрешаване чрез Методически указания, за които омбудсманът очаква да бъдат достатъчно ясни и разработени при максимално участие на хората с увреждания и техните представители", пише общественият защитник.

 

 

Още

1.5% от БВП за културата, но ако има пари

25.11.2021

Обновена

2359
МРРБ готви законови поправки "Артекс" и "Смокиня"

28.10.2021

4282
Кабинетът предлага тотално спиране на "златните паспорти"

25.10.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3192