Медия без
политическа реклама

МЗ слага край на ТЕЛК-тормоза върху необратимо болни

След години бездействие служебният екип ще предложи облекчения в преосвидетелстването на някои пациенти

29 Юни 2021
Илияна Кирилова

Министерство на здравеопазването ще сложи край на дългогодишния тормоз с преосвидетелстването за ТЕЛК на стотици необратимо болни пациенти. Служебният министър Стойчо Кацаров е разпоредил да бъдат изготвени промени в Наредбата за медицинска експертиза, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на седмицата, съобщи "Право&Здраве", цитирайки Кацаров. От думите на Кацаров става ясно, че наредбата ще бъде променена именно в частта валидност на оценката при трайно болни пациенти, които няма как да се подобрят. Това от години е искане на хората с увреждания, а за промени след получавани десетки сигнали настоя този месец и обмудсманът Диана Ковачева.

Обмудсманът сложи ново начало на битката, след като в текст от личен опит авторът на "Сега" Ясен Бориславов описа безумието на системата и призова служебния министър да спре това издевателство над хората.  

От седем години страдам от хронична бъбречна недостатъчност. За онези, които не знаят какво означава това, ще уточня – живея чрез изкуствен бъбрек и три пъти седмично ходя на хемодиализа по 4 часа. Като мен са още около 3000 души в страната.

Според действащите в момента разпоредбиq хората с необратими заболявания, които няма как да се подобрят, са принудени да се явяват на всеки три години на преосвидетелстване за ТЕЛК, защото това е максималният срок за валидност на оценките. За целта им се искат ненужни изследвания, губи се време и финансови средства, затормозяват се и гражданите, и администрацията, изтъкна в своя позиция омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева призова здравния министър да въведе пожизнен срок на трайно намалената работоспособност за всички случаи, при които водещото увреждане е необратимо. Според омбудсмана е редно и всички необходими документи за ТЕЛК да могат да се подават по електронен път. В момена гражданите, които подлежат на освидетелстване и преосвидетелстване, минават през въртележка с разнясане на книжа на няколко места. 

Пред "Право&Здраве" служебният министър Кацаров не навлиза в детайли за промените, които ще бъдат предложени. Той не изключва възможността да остане министър на здравеопазването и в редовен кабинет, стига да има воля за реформи.

"Винаги съм казвал, че мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ", е коментирал Кацаров на въпрос стои ли пред него вариант за дълъг мандат. 

Още по темата