Медия без
политическа реклама

Ковидът отново надига глава - случаите скочиха на 263 за ден

20 Апр. 2023Обновена
БГНЕС

COVID-19 напомни за себе си с покачване на заболяемостта след празниците - за пръв път от края на пандемията. Втори ден националният портал отчита сериозно увеличение на новите случаи. За вчера това бе нормално - в системата влизат регистрираните през изминалите 4 почивни дни, но днес тенденцията продължава. Възможно е част от случаите също да са от празниците, но да се отчитат със забавяне.

В сряда новодиагностицираните с COVID-19 бяха 295 души при 192 за последната сряда преди празниците. Днес вече само за едно денонощие броят на новите случаи е 263 при 179 в същия ден на миналата седмица.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 351 пациенти с потвърден COVID-19. 47 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 66. Тук увеличението е по-слабо спрямо миналата седмица, но е известно, че хоспитализациите следват с около две седмици закъснение покачването на случаите. Миналия четвъртък новопостъпилите в болнично заведение са били 52 души, а в интензивни отделения са се лекували 40 души. Общо хоспитализациите с COVID-19 са били 346 преди седмица.

В момента активните случаи са 2798, докато миналия четвъртък бяха 2707.

Данните за увеличение на положителните случаи са любопитни и защото тестовете отдавна не са задължителни, но веднъж направен, положителният тест предполага задължителна карантина от 7 дни. През пандемията това беше една причина хората да избягват тестването, за да нямат проблеми с училище и работа.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COVID-19