Quantcast

Медия без
политическа реклама

Грипна епидемия е обявена от утре до 11 март в цяла България

Затварят се училища, детски и женски консултации, преустановяват се профилактични прегледи и планови операции

05 Март 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Грипна епидемия е обявена от 6 март (петък) до 11 март (сряда), включително, на територията на цялата страна. Това гласи заповед, подписана днес от министъра на здравеопазването.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Това е втората грипна епидемия, която се обявява у нас този сезон заради бързото нарастване на болни от грип тип Б. Първата бе обявена в края на януари до началото на февруари т.г.

Все още не е ясно дали двамата българи, пътували до Австралия, са заразени с коронавирус. Това съобщи пред БНТ главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, единият от тях се е прибрал у нас и в момента се изследва, а другият все още е в Австралия. Вчера от Оперативния щаб за коронавируса съобщиха за двама наши сънародници, които са били контактни с новия коронавирус в самолет от Доха до Сидни.

На редовния брифинг в 17 ч. ръководителят на Националния щаб професор Венцислав Мутафчийски съобщи, че се очаква резултатът от 83 проби за коронавирус у нас. Във ВМА са настанени нови 6 пациенти със симптоми, типични за новия вирус. Трима души вече са се възстановили и очакват да бъдат изписани, ако пробите им се окажат отрицателни. От щаба обясниха, че изследванията се бавят, защото обработката на една проба отнема 6-7 часа. Страната ни разполага с 741 инфекциозни легла, при нужда те могат да бъдат удвоени за 24 часа, стана ясно още от обясненията на Мутафчийски.

По-рано днес, на сутрешния брифинг той съобщи, че няма положителни проби за коронавирус у нас. Повечето инфекциозни отделения на болниците в страната обаче са със запълнен капацитет заради грип тип Б. В Благоевград няма нито едно свободно легло, същото е положението и във ВМА, където в момента се осигуряват допълнителни. Щабът предприема мерки, обяви професор Мутафчийски. "Ще изпратим писмо за бърза реакция от МЗ и съответните служби, които са ангажирани с болничното лечение и отговорните лица да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства, които ще отделят евентуално за коронавирус инфекция, ако се появи в България и когато се появи", каза той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев обяви, че при втората грипна вълна 12 пъти по-често се установява грип от тип Б, но мерките за предпазване са същите като при грипа от тип А, което важи и за предпазване от коронавируса. "Избягване на болни, маски, хигиена на ръцете, проветряване. Има ли отворени прозорци, с брой пъти се намалява вероятността човек да се зарази от въздушно-капкова инфекция. Един пръст отворен прозорец в градския транспорт, ако позволява времето, спасява хората от предаване на респираторни инфекции", заяви той.

Над 95 хиляди души са заразени с коронавирус по света, повече от 3200 са починали. Над 300 млн. ученици по света си не ходят на училище заради коронавируса.

 

Ключови думи:

коронавирус, българи, грип

Още по темата