Медия без
политическа реклама

България бракува още 2,8 млн. ваксини за ковид

Страната ни продължава с натиска договорът за доставка на европейско ниво да бъде прекратен

04 Март 2023
EПA/БГНЕС

България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини срещу ковид през тази година. Това е огромен финансов ресурс, който се губи. Страната ни е на твърдата позиция, че тези договори трябва да се прекратят.
Това коментира по БНТ здравният министър Асен Меджидиев.

"В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, коментира Меджидиев. По данни на европейския център за профилактика и контрол на заболяванията до момента на България са доставени общо 14 449 390 дози  ваксини. Срещу тези доставки нивото на ваксинация е много ниско, като страната ни е с 30,1% преминат първи курс на ваксинация при 73% средно за ЕС.
Меджидиев счита, че вече няма нужда от ваксините за ковид - защото като цяло заболяването в България премина, а ваксините по мнение на много специалисти не покриват новите щамове. Меджидиев допълни, че България е получила подкрепа от Полша, Чехия и Литва по тази тема. Министърът е категоричен, че спестените пари могат да бъдат оползотворени по-ефективно.
Здравният министър е доволен от свършеното в ресор здравеопазване от служебния кабинет. "Коригирахме възнагражденията в спешната помощ, и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене", коментира Меджидиев. Той уточни, че до лятото се очаква България да придобие на лизинг два медицински хеликоптера, а до 15 декември ще пристигне първият закупен медицински хеликоптер с пари по националния план за възстановяване и устойчивост.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COVID-19, ваксина