Медия без
политическа реклама

7200 медици на първа линия получават бонуси от 1000 лв.

В МЗ има само 20 сигнала от хора, които смятат, че незаслужено са оставени без премия

БГНЕС

В болниците вече влизат почти 11 млн. лв. допълнително на месец за извънредни възнаграждения от по 1000 лв. за работа на първа линия. През август такъв бонус са получили 7287 души медицински и немедицински персонал от 83 болници (в общата платена сума влизат и осигуровките), показва справка на министерството на здравеопазването, предоставена на "Сега". Данни за септември ще има след края на този месец. В информацията липсват служителите на регионалните здравни инспекции, тъй като те са държавни служители и техните бонуси се изплащат на тримесечие, т. е. би следвало да получат накуп парите си за юли, август и септември.

Въпреки че в първите месеци на коронакризата имаше множество сигнали, че бонусите не стигат до всеки работещ с COVID-пациенти, само около 20 души са се оплакали в министерството, че са ощетени. Проверките на МЗ показват, че се касае за служители, които не попадат в целевата група на проекта. Министерството проверява всички сигнали и изисква насрещна информация от лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ, уверяват оттам.

Парите за медиците на първа линия се изплащат от март, като за първите три месеца бяха платени общо около 20 млн. лв. За тях беше пренасочен ресурс от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а бюджетът на проекта е 120 млн. лв. Към момента срокът на изпълнение на този проект е 28 февруари 2021 г., но Борисов вече обяви, че парите ще се изплащат до края на следващата година. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък каза преди няколко дни, че допълнителни възнаграждения ще се дават, докато има извънредна обстановка.

Според информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС към момента реално разплатени са 37.1 млн. лв. по проекта. Здравният министър направи още през август заявка, че при лош сценарий има готовност да се променят критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения.

"Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях", увери министърът директори на болници. Разчетите на МЗ бяха с бонуси да бъдат подпомогнати над 4500 медици от болници, над 800 служители от РЗИ, 2400-2500 работещи в спешните центрове, 160 медиатори в 70 общини и др.

 

КРИТЕРИИ

Когато бяха предложени, критериите за получаване на 1000 лв. предизвикаха доста брожения в гилдията. Те са чисто количествени и не отчитат редица особености в пътя на един пациент. Според тези критерии, когато в едно лечебно заведение има петима болни, допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато болните са от 5-10, бонус получават 70 души. Когато заболелите са над 10, допълнително възнаграждение получават 100 души. В спешните центрове критериите са 12 часа положен труд, който да е пряко свързан с наблюдението и лечението, доколкото то се извършва до влизането в приемното отделение на болницата.

 

НАТОВАРВАНЕ

Октомври се очертава като най-тежкия месец от началото на кризата. Пикови стойности имаше през юли и август, но ако темпото на разпространение се запази, този месец ще ги надхвърли. Активните случаи безпрецедентно са над 7600, в болници се лекуват над 1200 души, от тях 62 - в интензивни структури. Тежко болните в момента все още са по-малко, отколкото бяха в средата на август - тогава надхвърлиха 70. От началото на кризата 1365 медицински лица са прекарали COVID-19.

 

КРИЗА

Поредна болница бие тревога за критичен недостиг на медицински персонал - шуменската. Според директора д-р Димитър Костов пациентите в инфекциозно отделение в момента са над неговия капацитет, разкрива се COVID сектор - и в първо вътрешно отделение, но поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти.

"За да бъде преодоляна тази ситуация, болницата разчита на солидарността и подкрепата на лекари и сестри от други лечебни заведения и от извънболничната помощ", е казал на срещата областният управител проф. Стефан Желев. Утре областният кризисен щаб отново се събира да умува има ли нужда от допълнителни мерки.

Преди няколко дни обаче главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че все още имаме огромен резерв, а определените легла са заети на 14-15%. Като проблемни места с повече хоспитализации той открои Бургас и Благоевград.

 

ЧАСТЕН СЛУЧАЙ

В. "Сега" поиска и данни за подпомогнатите здравни работници и немедицински персонал в една конкретна болница - Пета МБАЛ в София, по повод оплакване на работещ в нея лекар, че не е получил 1000 лв., а приема пациенти с COVID-19. Там хората, за които е преценено, че са пряко заети с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, са 40 през май, през юни достигат 59, през юли спадат на 45, а през август вече са 81. В Пета градска работят около 400 души.