Quantcast

Медия без
политическа реклама

От 1 юни рецептите ще бъдат само в електронен вид

Аптеки и лекари са почти готови, проблемът е в болниците, стана ясно на брифинг на здравното ведомство

05 Май 2021
Илияна Кирилова
От януари досега са издадени около 100 хиляди електронни рецепти, от които 3000 не са били изпълнени

Въвеждането изцяло на електронни рецепти се отлага не за 1 юли, а за 1 юни. Това стана ясно след брифинг на здравното министерството по повод навлизането на новите рецепти, което така и не можа да тръгне на планираната дата 1 май.

В средата на април здравното министерство предложи преминаването изцяло към е-рецепти да се отложи с два месеца - за 1 юли. "Към момента изпълнителите на медицинска помощ изпитват трудности при тази адаптация (към издаване на е-рецепти - бел.ред.) и имат нужда от допълнително време, за да надградят медицинския си софтуер. В тази връзка се предлага възможността за издаване на рецепти на хартиен носител да се удължи до 30 юни 2021 г., като издадените до този срок рецепти се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност", мотивираха се тогава от МЗ.

Днес обаче стана ясно, че отсрочката ще е само с един месец. "Все още болничната система не е готова. Когато се изписва пациентът, се изписва рецепта. Със сега действащата нормативна уредба тя не би могла да се изпълнява в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти", обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БНТ. По думите му до края на месец май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. А след 1 юни хартиените би трябвало да останат в историята. "Това ще е последното отлагане", увери Пенков.

"Като цяло не считаме, че тези, които не са били готови, ще са готови след 3 седмици. Държавата обаче поставя европейски норми и ние трябва да ги следваме. Ако бъде обнародвано в „Държавен вестник“ в петък, действието ще влезе в сила със задна дата от 1 май", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

От Българския лекарски съюз увериха, че личните лекари имат пълна готовност, тъй като досега са работили с компютри и са вързани в системата. Проблемът според тях по-скоро е в подготовката на лечебните заведения. Аптеките също са почти готови за изпълнение на електронните рецепти, каза Пенков. По негови данни до момента са издадени към 100 хиляди електронни рецепти, от които само 3000 не са били изпълнени.

Ключови думи:

електронни рецепти, МЗ

Още по темата