Медия без
политическа реклама

Хартиените рецепти за антибиотици още не са върнати

Това ще стане най-рано другата седмица

15 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Антибиотици у нас все още могат да се изписват единствено с електронна рецепта. В днешния "Държавен вестник" отново не е публикувана промяната в наредбата, с която ще стане възможно да влезе в сила гратисният период, договорен между лекарите, фармацевтите и правителството, установи проверка на "Сега".

Облекчението бе договорено преди почти месец, а промяната бе публикувана за обществено обсъждане на 24 ноември. То приключи преди повече от седмица - на 7 декември. Така не би следвало да има проблем наредбата вече да е приета, обнародвана и влязла в сила - технически това щеше да е възможно още във вторник. Според пациентски организации обаче промените още даже не са приети.

Забавянето вече предизвиква проблеми. Някои лекари започнаха отново да издават хартиени рецепти, но аптеките все още нямат право да ги приемат, поради което пациентите не могат да получат лекарствата си. Техни организации вече обвиниха министерството, че бездейства и по този начин "застрашава лечението на деца и възрастни през грипния сезон при наличието на множестно нелекувани и усложнени пневмонии". Предстоят празници, по време на които личните лекари ще бъдат по-трудно достъпни, което още повече ще затрудни лечението, припомнят няколко пациентски организации в отворено писмо.

Хартиените рецепти се връщат само за антибиотиците и само до края на март. За лекарствата за диабетици отстъпка няма.

Още по темата