Медия без
политическа реклама

Хартиените рецепти се връщат за антибиотиците до края на март

Започва тестване на е-предписания за всички лекарства

18 Ноем. 2023
Илияна Димитрова

До края на март антибиотици ще могат да се изписват и с хартиена рецепта. Междувременно обаче започва тестване в пилотни практики за електронни предписания за всички лекарства. Отстъпки за лекарствата за диабет няма да има - те ще се получават само с е-рецепта. Това бе договорено на среща при премиера Николай Денков вчера на съсловните организации на лекарите, фармацевтите, стоматолозите, министерства и "Информационно обслужване".

Отстъпката идва след месеци на напрежение между лекарския съюз и министерството на здравеопазването за нововъведението, което успя значително да свали купуването на антибиотици в първите седмици от действието си. В този гратисен период ще се усъвършенства софтуерът, така че да е удобен за лекарите, каза акад. Денков. Предстои предложението за нормативната промяна да бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Договорено беше още да се въведе в определен брой практики в извънболнична, специализирана и болнична помощ  доброволен пилотен проект за изписването на е-рецепти за всички лекарства, за да се тества система за предписване преди тя да стане задължителна.

Лекарският съюз ще предложи стимули, така че тези, които решат да работят пилотно изцяло с е-рецепти, да дадат своя принос, за да може в края на периода да се оценят резултатите, а след това тези резултати да се използват за плавно преминаване към електронно предписване, каза председателят на съсловната организация Иван Маджаров.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата