Медия без
политическа реклама

Хартиените рецепти вероятно ще останат до април

Над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват, уверява здравният министър

15 Ноем. 2023
Илияна Димитрова
проф. Христо Хинков

Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1 април.

Това каза пред журналисти в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Уни хоспитал“ в Панагюрище министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков при откриването на първото болнично вертолетно летище в България, предаде БТА.

Министър Хинков припомни, че в петък ще се проведе среща за електронните рецепти с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармецевтите. „Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта“, заяви министър Хинков. И допълни, че процесът е подготвен, така че самите ползващи рецептите да видят предимствата на електронния вариант. 

Според здравния министър няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. „Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, добави Хинков. И информира, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват.

„Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем, тъй като в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони", каза министърът.

В МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище днес беше открито първото лицензирано болнично вертолетно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Спешното отделение на МБАЛ "Уни хоспитал" отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, информираха от болницата. 

Ключови думи:

е-рецепти, Христо Хинков

Още по темата