Медия без
политическа реклама

"Пирогов" поиска оставката на здравния министър

Началници на клиники обявиха, че не могат да работят под натиск заради случая “Даная”

19 Яну. 2024Обновена
БГНЕС
Директорът Валентин Димитров с част от колектива на спешния институт.

Над 80 ръководители на клиники и отделения в "Пирогов" снеха доверието си от здравния министър проф. Христо Хинков и поискаха оставката му заради "непреставащия натиск през медиите за случая Даная". Това е отговорът на спешния институт на искането директорът Валентин Димитров да бъде временно отстранен до приключването на проверките за проведеното лечение на 15-годишното момиче.

"Пирогов" е в окото на голяма медийна буря и в пореден конфликт с пореден здравен министър заради два случая на починали деца - на 15-годишната Даная Кулева и на 17-годишния Максим Иванов. За Даная здравният министър проф. Христо Хинков е обещал нова проверка с широко представителство на експерти след разследването на Валя Ахчиева по случая. В резултат днес "Пирогов" се оплаква от "непреставащ натиск през медиите" и "административни атаки".

"Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни", твърдят шефовете на клиники и отделения. "Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа", пише още в тяхната позиция. Институтът очаква подкрепа от страна на МЗ и е разочарован, че не я е получил. "Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси", заявяват медиците.

В писмото на "Пирогов" има и ултиматум - натискът и тормозът спрямо екипите да спрат, в противен случай "всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.". В позицията им се призовават "колегите и съсловните организации за подкрепа".

Междувременно фондация "Даная", основана от майката на починалото момиче, отново поиска директорът на "Пирогов" да бъде отстранен временно поради опасност той да опита да повлияе на проверките. "Корупцията в здравеопазването ни убива, тя уби моето дете и съсипа живота на цялото ни семейство. Разкритията, които продължават и ескалират, показват огромни разломи в управлението на най-голямата спешна болница в България – "Пирогов", написа Ани Стоянова. В отворено писмо до премиера акад. Николай Денков тя отправя "лична отчаяна молба за обективно разследване на случая с Даная и предотвратяване на възможността други деца и родители да бъдат изложени на същия риск". В понеделник в 9:00 ч. фондацията организира протест пред болницата. 

На този етап обаче изглежда, че първи ще си отиде проф. Хинков - той вече каза, че не очаква да е министър при ротацията, тъй като вижда, че няма политическа подкрепа, а проблемите с "Пирогов" са капката, преляла чашата.

Ключови думи:

Пирогов, Христо Хинков

Още по темата