Quantcast

Медия без
политическа реклама

Аптеки се престарават с е-рецепти за капки за очи

Антибактериални кремове, капки за очи и др. се дават и срещу хартиена рецепта

05 Дек. 2023
Илияна Кирилова

Някои аптеки отказват да дават антибактериални медикаменти без електронна рецепта, въпреки че те не спадат към антибиотиците, за които тя е задължителна. Това се разбира от пост във "Фейсбук" на председателя на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов.

Електронната рецепта е задължителна само за две групи медикаменти – антибиотици за системна употреба и лекарства за лечение на диабет. Всички други медикаменти, които не са за системна употреба, съдържащи антибактериален лекарствен продукт се отпускат, без да се изисква електронна рецепта. Такива са всички капки за очи, уши, кремове, гелове и др., съдържащи антибактериален лекарствен продукт и прилагани локално, обяснява проф. Ангелов. "Не се престаравайте, а спазвайте правилата, за да не подлудявате хората", призовава той аптеките.

Към момента е-рецептите все още са задължителни за изписването на антибиотици и на лекарства за диабет. Тече обществено обсъждане на промени в наредбата, които ще въведат договорения при премиера гратисен период до края на март, когато за антибиотиците ще може да се дават и хартиени предписания. Срокът за обществено обсъждане обаче не е приключил, поради което и облекченията още не са факт.

Още по темата