Медия без
политическа реклама

От днес антибиотици се предписват и с хартиена рецепта

В Държавен вестник излезе промяната за гратисния период на е-рецептите

19 Дек. 2023
Pixabay

От днес антибиотици могат да се предписват и получават с хартиена рецепта. Това стана възможно, след като в днешния брой на Държавен вестник излезе промяната в наредбата, договорена при премиера акад. Николай Денков с фармацевти и лекари. Незнайно защо, министерството на здравеопазването забави приемането й с повече от седмица, а бързото приемане на облекчението бе ключово, тъй като някои лекари започнаха да дават хартиени рецепти още като чуха новината. Аптеките обаче нямаха законово основание, на което да ги приемат.

Хартиените рецепти се връщат само за антибиотиците и само до 31 март 2024 г. Диабетиците не получиха отстъпка и техните лекарства се изписват само срещу електронно предписание. Целта на промените е да се сложи контрол в самолечението с антибиотици, като от самото начало бе отбелязан драстичен спад в потреблението на антибиотици. Властите го изтъкват с овации, но всъщност няма анализ доколко спадът се дължи наистина на по-добър контрол и доколко - на затруднения в достъпа.

Напоследък злоупотреби има и с някои лекарства за контролиране на кръвната захар, които се оказаха безпрецедентно успешни в свалянето на килограми - например оземпик. Заради наплива от желаещи да отслабнат, диабетиците непрекъснато страдат от недостиг. Манията по тези нови поколения лекарства за отслабване се разпространява с такава скорост по света, че производителят "Ново Нордиск" самосиндикално извади Дания от рецесия тази година. На пазара в другите държави вече има и лекарство за отслабване, което не е предназначено само за диабетици - Wegovy.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата