Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проблемът с е-рецептите за антибиотици стигна и до премиера

Очаква се в петък на среща с него да се стигне до консенсус

14 Ноем. 2023
Илияна Кирилова
От 16 октомври антибиотици и лекарства за диабет следва да се изписват на е-рецепти

Проблемът с електронните рецепти, които вече са задължителни при предписването на антибиотици и антидиабетни средства, стигна и до премиера. В петък се очаква среща между него, здравното министерство и представители на лекарите, на която да се реши въпросът с частичното връщане на хартиените рецепти. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Припомняме, че от 16 октомври влезе в сила разпоредба, според която антибиотиците и лекарствата за диабет следва да се изписват само на електронни рецепти. На много места обаче лекарите не бяха готови, имаше и други проблеми от най-различно естество - технически, липса на съответните антибиотици, различни кодове на лекарства и др., което доведе до невъзможност много пациенти да си получат нужните медикаменти. Заради това от Българския лекарски съюз настояха за временно връщане на хартиените рецепти.

"Последното предложение от Българския лекарски съюз постъпи в министерството на здравеопазването в четвъртък, ние го разгледахме и възложихме на експертите да търсят варианти регулаторно това да се случи", каза още Гетов, който посочи, че днес отново ще има среща по темата. Предложението на БЛС е хартиената бяла рецепта да бъде върната частично само за антибиотиците. Мотивите са грипният сезон, който предстои, сложността или затруднението при предписване на антибиотици от членове на лекарския съюз, които не са регистрирани като практика, спешните кабинети, съботно-неделните дежурства, които се дават.

"В никакъв случай не се предвижда и няма да предвидим сканиране на рецепти в аптеките, защото това в никакъв случай не е дигитализация", заяви Илко Гетов. По думите му сканираният документ не попълва базата данни на Националната здравноинформационна система (НЗИС), което е една от целите на дигитализацията. Той посочи и, че все още се търси вариант за електронен отпечатък на белите хартиени рецепти.

Наскоро стана ясно, че в търсене на решение на проблема с е-рецептите МЗ е предложило отстъпка - те да се изписват паралелно с хартиени рецепти в продължение на 2 месеца. Това обаче не е одобрено от Българския лекарски съюз.

БЛС подкрепя категорично оставането на антидиабетните лекарства на електронни рецепти, припомни още заместник-министърът. Проф. Гетов отбеляза, че има сериозни постижения в преодоляването на недостига на инсулини и антидиабетни лекарства, благодарение на комплекса от мерки, които предприе министерството - дигитализацията и електронната рецепта, както и заповедта за ограничаване на износа на инсулини, която е до 31 декември. "Ако нещата с този вид лекарства продължат да се развиват по този начин, аз ще предложа отменяне на заповедта и възстановяване на стария режим", каза още Гетов.

Още по темата