Медия без
политическа реклама

Десетки пациенти са върнати заради проблеми с е-рецептите

Куче също не е могло да си получи антибиотика, защото е нямало ЕГН, разказа фармацевт

17 Окт. 2023
Лекарите вече не би трябвало да издават хартиени бележки за антибиотик. На някои места обаче това се случва, поради което пациентите биват връщани.
Илияна Димитрова
Лекарите вече не би трябвало да издават хартиени бележки за антибиотик. На някои места обаче това се случва, поради което пациентите биват връщани.

Десетки пациенти са били върнати обратно при лекуващите ги лекари заради проблеми с издаването на електронни бележки, които от 16 октомври вече са задължителни при предписването на антибиотици и лекарства за диабет. За това разказаха фармацевти и лекари в първите два дни, откакто важи новото правило.

"Имам достатъчно дълъг стаж, наясно съм, че системата ще се дигитализира, това е неизбежно, но трябва да се случва плавно, поетапно и добре обмислено, не на всяка цена. Вчера беше първи ден и се сблъскахме с най-различни казуси. Имаше лекари и стоматолози, които не бяха подготвени, че трябва да изписват електронни рецепти", коментира пред Нова тв Яна Узунова, управител на аптека във Велико Търново. По думите й лично тя е върнала поне 10-тина пациенти, тъй като личните им лекари са им издали хартиени рецепти за антибиотици, а не електронни. 

Узунова разказа за свои колеги, които са споделили за казуси, при които родителите се налага да чакат, докато дойде токът в кабинета на педиатъра им, за да може той да им издаде е-бележка. В други случаи пък пациентите идвали с предписан антибиотик, който обаче липсва в аптеката. В този случай фармацевтът би могъл да смени антибиотика с друг, в който е налично същото активно вещество, но за да има право на това, личният лекар следва да е сложил отметка в електронната система, че позволява замяна на генерично предписаното от него лекарство. "Има вариант в софтуера, но лекарят трябва изрично да го е посочил. Иначе връщам пациентите пред лекарския кабинет", обясни Узунова. По думите й с наближаването на зимния сезон фармацевтите все по-често ще бъдат изправени пред подобни казуси. Според нея най-много проблеми може да срещнат зъболекарите, които работят с групата на антибиотиците най-често. "Имах вчера случай на стоматолози, които не бяха подготвени и изписваха хартиени рецепти", коментира фармацевтът. 

"Трябваше да се обърне внимание на тази промяна в закона и на допълнителните обстоятелства, за да не стават такива неща. Много колеги се смеят и питат: "Колко пъти ще спре тока?", "Колко пъти няма да имате интернет?" Ами това е реалността, случва се често", коментира тя. А най-куриозният случай, на който вчера е попаднала, е за е-рецепта от ветеринарен лекар за хуманен антибиотик за куче, която обаче не могла да изпълни, защото кучето няма ЕГН, а именно то е нужно, за да може фармацевтът да откри е-рецептата в системата. "За първи път ми се случва, честно казано не съм много подготвена в този случай как трябва да се действа, ще се запозная", посочи тя.

Лекари и фармацевти се натъкнаха и на други проблеми с новите е-рецепти. Някои аптекари не можеха да открият в системата предписаните рецепти, в други - рецептите се появяваха след известно време. Педиатри споделиха, че при предписване на гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането им.

"С електронните рецепти за антибиотици няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори националната здравно-информационна система и да бъде отпуснат антибиотикът. Предвидена е възможността да се отпусне медикамента и без издаден национален референтен номер, като е описано, че това ще доведе до санкции, което означава, че имаме врата в полето", коментира пред БНТ и д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

"Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета", категорична е д-р Николова. По думите й Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настояват да остане възможността за издаване и на хартиена рецепта, за да бъде защитен пациентът. "Идеята е да няма възможност да се отпусне антибиотик без рецепта. Броят на рецептите трябва да отговаря на броя на отпуснатите медикаменти. На маймуни станахме и ние, и пациентите. Защо трябва да се въвежда нещо, което не решава проблема, но пък затруднява достъпа?", попита д-р Николова.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата