Медия без
политическа реклама

Продажбата на антибиотици се срина с 30% заради е-рецептите

МЗ обмисля да подсигури електронни подписи за лекарите от бърза помощ, за да могат да предписват антимикробни препарати

Здравният министър проф. Христо Хинков бе изслушан в НС.
Илияна Димитрова
Здравният министър проф. Христо Хинков бе изслушан в НС.

Само в първата седмица, откакто бяха въведени задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, продажбата на антибиотици е намаляла с 25-30%. Това съобщи зам.-здравният министър проф. Илко Гетов на изслушване на здравния министър в ресорната комисия в парламента по повод множеството проблеми, съпътстващи новата мярка. "Това означава, че сме се върнали в рамките на нормалната регулация, това е най-голямото ни постижение и стъпка към намаляване на антибиотичната резистентност", коментира той.

Проф. Гетов отрече да има хаос с въвеждането на е-рецептите. По думите му новият начин на изписване на лекарства е изпробван пилотно сред 100 лични лекари, освен това е имало 2 г. гратисен период, в който електронните рецепти се ползваха паралелно с хартиените - според него това е достатъчно дълго време, за да може всеки лекар да се снабди с нужния софтуер. 

Зам.-министърът обаче призна за бъгове, които е нямало как да бъдат прогнозирани в началото. "За тази една седмица решихме поне 5 големи проблема - за случаите, когато има предписана повече от една опаковка от дадено лекарство, за кодовете на лекарства от паралелен внос, за денталните лекари и т.н.", заяви той. По думите му предстои към националната здравно-информационна система да бъдат добавени и стоматолозите, които имат лечебна дейност във факултетите по дентална медицина, както и фелдшерите, обмисля се и как спешните медици също да могат да изписват електронни рецепти. 

"Не знам каква информационна кампания трябваше да направим и към кого - пациентите просто трябва да си получат медикаментите от аптеката, тях няма какво да ги информираме", заяви и министър Хинков. По думите му 65% изпълнение на предписаните е-рецепти не е никак малко, а останалите 35% рецепти, които са върнати, сигурно също са изпълнени в последствие, просто са върнати заради грешки или липса на конкретни лекарства.

"Има много неща, които трябва да се поправят, това предстои. Сред най-важните е да се даде възможност е-рецепти да се издават и от "Бърза помощ", посочи проф. Хинков. По думите му единият вариант е да се промени наредбата за лекарствата така, че да се въведе хартиена рецепта само за спешната помощ. Другият вариант, който според здравния министър е доста по-бърз, е здравното министерство да снабди всички в спешната помощ с електронни подписи. За връщане на хартиените рецепти като цяло обаче не може и да става дума, стана ясно от думите и на двамата, въпреки призивите и на Омбудсмана Диана Ковачева и на Българския лекарски съюз за временно връщане на хартиената рецепта.

 

И възрастните лекари свикват

Шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов изнесе данни, според които и по-възрастните лекари свикват с предписването на е-рецепти. По думите му в понеделник е имало 11% анулирани рецепти, а в неделя - само 2%. Все повече избират и опцията за генерично изписване на лекарства - процентът на медиците, разрешили тази възможност, са се увеличили от 11 на 47%. Най-много е-рецепти са издадени от лекари на над 60 години, посочи Филипов. По думите му лекарят с най-много издадени електронни рецепти - 159 на брой, е на 66 години, а на 15-та позиция по предписване на лекарства по електронен път е лекар на 83 години. Реалният процент на изпълнение на електронни рецепти за миналата седмица е 68%, заяви той.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата