Медия без
политическа реклама

Денков отказа да е арбитър в казуса "Пирогов"

Ако се докаже, че в доклада за болницата има неверни неща, ще подам оставка, каза здравният министър

08 Дек. 2023Обновена
Премиерът зае изчаквателна позиция по скандала "Пирогов", заради който ГЕРБ заплашиха, че няма да гласуват държавния бюджет
БГНЕС
Премиерът зае изчаквателна позиция по скандала "Пирогов", заради който ГЕРБ заплашиха, че няма да гласуват държавния бюджет

Премиерът Николай Денков отказа да вземе страна по казуса "Пирогов". Защитниците на директора Валентин Димитров на спешната болница от ГЕРБ и ДПС твърдят, че министър Хинков трябва да оттегли заповедта си за уволнение на директора, ако - не, да подаде оставка. Защитниците на министъра не разбират защо парламентът се бърка в работата на Министерство на здравеопазването и смятат, че Димитров е нарушил финансовата дисциплина в "Пирогов". 

"Чакаме становище и ще видим кой е прав и кой крив. Със сигурност министър Хинков действа според правомощията си. И парламентът, и Министерски съвет трябва да действат според правомощията си. Ако нещо се оспорва, това ще стане ясно от резултата на проверките. АДФИ и прокуратурата трябва да се изкажат, това чакаме", заяви Денков пред БНТ. 

"Ако Хинков има основание и е действал правилно, директорът на "Пирогов" трябва да понесе санкции. Защо да го освобождавам Хинков без да знам какъв е резултатът от проверките?!", попита премиерът. "Средствата, които се дават, трябва да отидат за лечение на болните, ако се окаже, че директорът на "Пирогов" е действал неправомерно, значи министърът си е свършил работата", заключи министър-председателят.

Ако данните в доклада за "Пирогов" се докажат като неверни, аз ще си подам оставката, каза тази вечер по БНТ здравният министър проф. Христо Хинков. Хинков ще се консултира с юристите на министерството какво да прави по решението на здравната комисия от вчера. Комисията реши министърът да оттегли протокола за освобождаването на Валентин Димитров от директорското място, което хвърли мнозина в недоумение колко задължително е това решение. Самите вносители признаха, че не могат да принудят Хинков да ревизира решението си. Това в момента не е и от голямо значение, тъй като съдът спря смяната в ръководството по жалба на Димитров, макар и само докато реши дали исковата молба е допустима и основателна.

Парламентарната комисия по здравеопазване реши здравният министър проф. Христо Хинков да отмени протокола за освобождаване на Валентин Димитров от "Пирогов" до произнасянето на всички компетентни органи.

Позицията на здравната парламентарна комисия по задвижената процедура за отстраняване на директора на болница "Пирогов" е ясна. Това коментира председателят на парламента Росен Желязков пред журналисти и допълни, че тя е в подкрепа на това, кадровите решения особено в структуроопределящи болници да минават през съгласуване между формациите, подкрепящи кабинета, съобщи БНР.

За зачестилите скандали в така наречената "некоалиция" Росен Желязков коментира: "Всякакво напрежение или студен, или по-горещ конфликт в рамките на коалицията я прави по-силна. Свидетели сме на това както с оттеглянето на двата различни проекта в сроковете за отмяна на дерогацията, така и в желанието да бъде внесен общ такъв. От друга страна, коалицията колкото повече укрепва, толкова повече се притесняваме за това, че в нашите коалиционни партньори назряват определени конфликти, които могат изненадващо - както казва народът: "Къде го чукаш, къде се пука", да доведат до друг вид напрежение. Затова ние считаме, особено пред Коледа и пред Нова година, че имаме важни задачи и не трябва да допускаме повече напрежение".

Председателят на парламента увери, че мнозинството на ПП-ДБ , ГЕРБ-СДС и ДПС е монолитно по отношение на приемането на промените в Конституцията и ще бъде изпълнен поетият ангажимент.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Христо Хинков

Още по темата