Quantcast

Медия без
политическа реклама

Е-рецептите изправиха лекари срещу фармацевти

Медиците са категорично против свободната замяна на лекарства с техните генерици

18 Окт. 2023Екип Сега
Илияна Кирилова
Лекарите категорично се противопоставят на свободната замяна на едно лекарство с неговия генерик.

Все повече се покачва напрежението около задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Атаките от лекари срещу новото правило продължават и на третия ден след въвеждането им - от Българския лекарски съюз излязоха със специална позиция по повод спънките, на които са подложени те и пациентите им заради промяната, обвинявайки както държавата, че не е предвидила гратисен период, така и фармацевтите, които според тях масово са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано. Аптекарите, от своя страна, обвиниха лекарите, че за пореден път не са подготвени да изписват електронно лекарства. А десетки пациенти в крайна сметка биват връщани при лекарите - защото е-рецептата им я няма в системата, заради липсата на предписаното лекарство или по други технически причини.

Пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Понякога разминаванията в данните са толкова драстични, че не се разбира кой е предписаният антибиотик. "Трябваше да има гратисен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни", смята той. "Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала - това го пише в закона. Никой не е освободил от закона колегите - фармацевти. Но 2 дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите", посочи още председателят на БЛС.

Маджаров обясни и, че за да изпишат електронна рецепта, лекарите трябва да съставят амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. "Ако един пациент има неблагоприятни последствия и потърси адвокат, който да заведе дело срещу електронната рецепта, непридружена с амбулаторен лист, то лекарят ще бъде строго наказан. Към момента това е абсолютно незаконно", поясни той.

 

Какво се е случило с 14 000 е-рецепти?

"За цялата година са издадени 40 000 електронни рецепти. Не че Българският лекарски съюз и лекарите имат нещо против електронизацията здравеопазването. Имат против начина, по който се случват нещата. От тези 40 000 електронни рецепти, издадени за годината, докато се въведе задължителното условие, са изпълнени 800. Това трябва да те замисли, че има някакъв проблем. А в този момент те стават задължителни", коментира пред Би Ти Ви д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар. По думите й за първите два дни, откакто е-рецептите са задължителни за антибиотици и лекарства за диабет, са издадени 26 000 електронни рецепти. За 12 000 от тях е постъпила обратна информация в системата. "Какво се случва с останалите 14 000 електронни рецепти, зад които стоят реални пациенти - няма отговор", посочи тя.

"Проблемът не е в предписването на лекарства, а в отпускането им - рецептите просто не се изпълняват", коментира и д-р Маджаров. По думите му държавата на практика не контролира фармацевтите и аптеките и не знае кое лекарство е отпуснато и кое - не. "Аз като лекар не знам какво е отпуснато на мой пациент, който например е бил при друг лекар", заяви още той.

 

Как определени антибиотици рязко изчезнаха от аптеките?

"На мен лично ми се наложи да закупя лекарство в понеделник за моя съпруг, купих го. Но за други трима пациенти това беше невъзможно, защото им беше казано, че това лекарство от 15 дни го няма в аптечната мрежа. Как попаднах в аптеката, в която го има?", запита д-р Гергана Николова, пояснявайки, че не става въпрос за връзки, както и че често от конкретно лекарство в аптеките има от опаковките с повече таблетки, а не от тези с по-малко, които също съществуват.

"Знаят ли контролните органи колко тона антибиотици се продадоха този уикенд - два дни преди да се въведе задължителната е-рецепта? Има ли презапасяване и граждани, закупили 5-10 опаковки? Не знаят, защото нямат контрол. Няма как да разберат", заяви д-р Маджаров.

"Странното е, че антибиотици, за които не сме имали обратна връзка, че липсват и сме работили с тях миналата седмица, от понеделник рязко изчезнаха от аптеките", потвърди и д-р Николова. По думите й тези липси вероятно означават само едно - че до този момент фармацевтите са извършвали подмяна на предписаните медикаменти, без да информират лекаря и пациента. "То е като суши с риба и суши с краставица - все е суши. Като химична формула може да е едно и също, ама към една формула, като се сложи един допълнителен водороден йон, ще ви превърна от Шакира в Шварценегер, защото има съществени разлики. В момента в цялата система всичко се решава с вълшебния тик "генерична замяна", коментира още тя. "Така се стига до една тежка подмяна, аз 18 г. съм учила как да лекувам хората, познавам моите пациенти от 30 години. И в един момент цялата ми експертиза в един момент се замита и се казва: "Ние ще дадем това, което има", каза още специалистът относно генеричните лекарства, които се дават в аптеките.

 

Против свободната замяна на лекарства с техните генерици

При електронните рецепти замяната на дадено липсващо лекарство с негов генерик е възможна, само ако личният лекар е сложил отметка в електронната система, че позволява това. Лекарите обаче категорично се противопоставиха на "опитите за легализиране на свободното генерично заместване" и настояха да се запазят сегашните разпоредби, според които замяната може да става само с изрично разрешение от тях. 

"Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има т.нар. интегрални схеми, които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производстворазпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително", се казва в тяхна позиция.

От БЛС излязоха и с кратко съобщение, в което се обяснява как е лъснала "цялата истина за въвеждането на е-рецептите". "Централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти и не изпълняват рецептите с обяснението, че медикамента липсва. Което говори, че при хартиените рецепти масово са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано. Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик. Търговският интерес движи промяната в лекарство терапията. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките", казват лекарите.

 

Пациентът - турист?

"Защо нашата бяла рецепта важи за Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, а само в България не важи? От 29 държави само в Люксембург има задължителни рецепти, навсякъде другаде може и хартиени, и електронни", посочи още д-р Николова, призовавайки "да не превръщаме българския пациент в турист".

Д-р Маджаров също коментира, че тъй като белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще продължат да важат, това значи, че българските пациенти ще засилят туризма си за лекарства в чужбина. "Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, а навсякъде, където е разрешена свободната замяна на лекарства по търговски принцип - това, което е решил да зареди аптекаря, в другите държави се наблюдава дефицит на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, които другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол", прогнозира той.

 

"Лекарите не са наясно какво има на пазара"

"Преди се предписваха антибиотици и антидиабетни лекарства с име на продукта и дозировка, а сега това се прави с кодове - посочва се конкретен продукт. Обвиненията, че фармацевтите опитват да продават по-скъпи лекарства, са глупости. БЛС в момента е неориентиран и хвърля безпочвени обвинения. Когато разбере каква е истината, ще се наложи да се извинява", посочи пред Би Ти Ви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, според когото в момента у нас липсват около 425 лекарства, издавани по лекарско предписание. По думите му тъй като медиците вече предписват лекарствата със специален код, дори аптеката да има наличен същия медикамент, но на друг производител, фармацевтът не може да го отпусне.

Според Костов лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара. "Българските лекари предписват лекарства, които не съществуват, в опаковки, които не съществуват. Мисля, че лекарите ще се адаптират, промяната за тях е голяма", заяви още той. Д-р Гергана Николова пък посочи, че изписва лекарства, които са вписани в приложение, спуснато от министерството.

 

Налични, но недостъпни лекарства 

Сериозно притеснение изразиха и от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заради множество върнати пациенти с е-рецепта за антимикробни продукти от паралелен внос, които не могат да получат в аптеката, въпреки че са налични. Оттам обясняват, че проблемът се състои в следното - когато се изписва лекарство в електронната рецепта, то е обвързано не само с търговското наименование, концентрацията и размер на опаковката, но и с неговия национален номер, което нормативната база не изисква. "Процесът е един и същ и за лекарствен продукт, заплащан от НЗОК, лекарство по „бяла“ рецепта на свободна продажба или продукт, отпускан без лекарско предписание. При НЗОК продуктите има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, но с различен национален номер или различен НЗОК код. Тази, на пръв поглед разумна мярка, на практика не отчита наличието на продукти от паралелен внос и реално ефективно ги спира от продажба на българския пазар и лишава пациентите от тях", казват оттам.

Според тях макар и въведена за да противостои на недостига при антибиотиците и диабетните лекарства, мярката на практика вече генерира връщане на пациенти от аптеките на фона на наличност на същото лекарство, но с друг код. "Продуктите от тези терапевтични групи се внасят в България от паралелен внос от години и пациентите и пазарът, в голяма степен, разчитат на тези количества, за да се задоволи търсенето от страна на болните. Става дума за стотици хиляди опаковки антибиотици и лекарства за диабет, внесени от Европейския съюз с лиценз за паралелен внос, чийто пълен списък е в края на този текст", посочват от Асоциацията. И изброяват няколко конкретни случая.

Единият от тях е за лекар, който изписва национален номер на първовносителя, например на Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. "Пациентът попада в аптека, която разполага с Augmentin 875 mg/125 mg  х 14 табл., но от паралелен внос. Пациентът не може да получи продукта и излиза от аптеката убеден или че има недостиг (невярно) или (ако е разбрал, че има неговия продукт, но на фармацевта му е забранено да го продаде) че държавата, по някаква причина, му пречи да се лекува", посочват от Асоциацията. Вторият пример е с идентичен резултат - "Лекар изписва национален номер на продукта от паралелен внос, например Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която има Augmentin 875 mg/125 mg  х 14 табл., но от първовносителя. Резултатът е същият". Затова от БАРПТЛ апелират за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта, която да позволи рецептата да бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан продукт, независимо от вносителя му.

 

МЗ изчаква

В своя позиция от МЗ посочват, че личните лекари са имали 2 години, за да се подготвят за въвеждането на електронните рецепти и ако твърдят, че нямат нужния софтуер, то е тяхна лична отговорност да направят най-доброто за пациенти си. "До края на месеца има буферен период, по време на който събираме мнения и търсим слабите страни на системата, за можем да ги отстраним", заявяват оттам.

 

 

Ключови думи:

електронна рецепта