Quantcast
Хартиената рецепта остава и след 1 май | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Хартиената рецепта остава и след 1 май

Здравното министерство се съобрази с възраженията от всички страни срещу отмяната й
971
 Илияна Кирилова
В България масово се продават лекарства без рецепта. Една от идеите на е-рецептата е това да се промени

Въвеждането на електронните рецепти се отлага за пореден път. "Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май", съобщиха от здравното министерство. По въпроса са получени 74 становища и предложения и поради необходимото технологично време за тяхното разглеждане и обсъждане посоченият срок за отпадане на бялата хартиена рецепта - 1 май, се отлага, посочиха оттам.

 

Предистория

От близо година изцяло електронни са рецептите за лекарства, заплащани от здравната каса. Здравното министерство планираше да премахне изцяло хартиените рецепти за всички лекарства след броени дни - от 1 май т.г. Това щеше да е поне трети пореден опит, след останалите се провалиха по ред причини - съпротива от съсловието, технически спънки и др., въпреки че за тази стъпка се говори от години заради положителните й аспекти - контрол върху безконтролното купуване на лекарства, събиране на едно място на цялата здравна информация за пациента и др. Последните дни коментарите от лекари и пациенти против премахването на хартиените рецепти обаче се увеличиха многократно и беше почти ясно, че и новият срок няма да се спази.

 

Аргументи против

"Преминаването изцяло към електронни рецепти би било грешка", коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз по повод въвеждането на е-рецептите. "Електронни рецепти се издават много отдавна в България, това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари. Проблем е задължителното преминаване към този тип рецепти, това няма да може да се случи", заяви той. Причината според него е, че рецептата се получава след преглед от лекар, а се получава в аптека, но този преглед може да бъде осъществяван на много места и не е задължително да е само в лекарския кабинет. "Никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти", обясни д-р Брънзалов. По същия начин проблем биха срещнали и екипите на спешна помощ, които няма как да носят компютри или таблети при посещенията си.

"Е-рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент", даде пример още той. "Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", прогнозира Брънзалов.

"Как ще ви изписваме е-рецепти на морето, като преди това трябва да има преглед, на който няма как да дойдете", коментира и д-р Миндов пред "Сега", председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София, изброявайки различни случаи, в които използването на електронния вариант на рецептата е неприложимо - при неосигурените граждани, когато човек е на почивка, при спешни случаи, домашни посещения и др. "Представете си, че съм на почивка на море и детето ми е болно - ами аз няма да мога да му изпиша рецепта, ако минем на електронни варианти", заяви той. По думите му проблеми определено могат да възникнат за почиващите по морето, тъй като надали лекарите по хотелите ще имат нужните компютри и софтуери, за да издават е-рецепти. Според него по-строг контрол върху продажбата на лекарства може да се осъществява и сега при хартиените рецепти, стига да има воля. "Каква е гаранцията, че фармацевтът ще ви даде точно лекарството, което ви е изписал лекарят, след като вие дори не го виждате?", пита той и споделя за случай в практиката си, в който негов пациент, на който е издал и електронна, и хартиена рецепта, е получил в аптеката лекарство, различно от написаното в хартиената му рецепта. "Как бихте реагирали, ако въведат електронни пари? Всеки ще знае всичко за вас", стига още по-далеч д-р Миндов.

На сайта на БЛС бяха поместени становища на отделни лекари и организации - също против преминаването изцяло към рецепти в електронен вид. "Фактът, че останалите държави от ЕС, а и не само, са възприели хибридната система за издаване на рецепти за лекарствени продукти - хартиени и електронни, е достатъчно показателен, че този процес на дигитализация не следва да бъде извършван лекомислено, а стъпка по стъпка. Лекарят практикува професията си и извън кабинета си, по всяко време на денонощието и с отпадането на хартиената рецепта ще бъде нарушено това право, нещо повече, ще има ситуации, в които ще бъде поставен в риск живота на пациента", казаха от районната колегия на БЛС-Пазарджик. От РК-Кърджали определиха идеите за минаване към е-рецепти за необмислени, неаргументирани и дори екстравагантни, поставят и въпроса за изписването на рецепти на неосигурените граждани и на чужденците. "Ако във времето електронната рецепта се наложи, хартиената ще отпадне от само себе си", посочиха лекарите оттам.

Пациенти също видяха проблеми. Пред Нова телевизия наскоро пациент разказа, че докато е бил в поликлиниката, токът е изгаснал. "Д-р Янкова трябваше да ми изпише рецепта. Попитах я в такива моменти може ли ръчно да ми направите рецепта. Тя каза: "Не е възможно, само на компютъра, трябва да чакате". Изчаках. Добре, че дойде токът", сподели Христина Иванчева, пациент с хронично заболяване. Пациентски организации поставиха въпроса и за хората с продължаващо лечение, за които е-рецептата ще важи до 6 месеца. "Какво се случва на втория третия месец, когато пациентът е забравил датата на издаване на електронната рецепта, защото за да получиш лекарствата, трябва да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се забравят. И фармацевтът ще започне да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се трупа", посочи Пенка Георгиева, председател на пациентска организация.

 

Предложения

От българският фармацевтичен съюз подкрепиха въвеждането на е-рецептите, които според тях ще подобрят проследяемостта на терапиите и ще намалят вероятността за допускане на грешки. Предложиха обаче няколко промени - например да се запази хартиената форма на предписанието за лекарствени продукти, приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура (лекарствата, които някои аптеки приготвят на място индивидуално за определени пациенти). От БФС искат и да се въведе възможността за генерична замяна при отпускането на лекарства в аптеките - със съгласието на пациента и при положение, че магистър-фармацевтът уведоми пациента за крайните цени на всички налични в аптеката алтернативни лекарствени продукти, с които може да бъде извършена замяната.

 

За пореден път управляващите ще опитат да въведат в употреба електронните рецепти. Този път здравният министър проф. Асена Сербезова предлага хартиените да останат изцяло в историята от 1 май 2022 г., като предписването им по лекарско предписание да става само по електронен начин. Това предвиждат пр

 

Още

Два случая предизвикаха напрежение срещу лекари във Враца и Бургас

11.01.2023

988
Нова идея - заплатите на лекарите да зависят от региона

19.12.2022

3779
Лекарите и касата влязоха в спор за парите на болниците

13.10.2022

578