Quantcast

Медия без
политическа реклама

От 1 октомври антибиотиците ще се отпускат само с е-рецепта

От МЗ се мотивират и с наближаващия есенно-зимен сезон, през който се наблюдава ръст на употребата на тези лекарства

Илияна Димитрова
В повечето случаи недостигът на антибиотици и лекарства за диабет се дължи на отпускането им без рецепта, както и на презапасяване, смятат от МЗ

Антибиотиците и лекарствата за диабет да се предписват и отпускат само с електронна рецепта от 1 октомври. Това предлага министерството на здравеопазването с промени в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Даден е по-кратък срок за обсъждане на промените - 14 дни, като МЗ се мотивира със "зачестилите сигнали за липси и недостиг, както и от наближаващия есенно-зимен сезон, по време на който се наблюдава ръст на употребата на лекарствените продукти, предмет на наредбата". "При лисата на навременни мерки има риск от повишаване на случаите на техния недостиг, както и на неправилната им употреба", смятат от екипа на министър Христо Хинков.

 Това е пореден опит антибиотиците да се изписват само по електронен път, като този път сред мотивите е и предотваряването на недостига на лекарства - и по-специално тези за диабет, от чиято липса в момента страдат редица пациенти. Предишният опит на тогавашния здравен министър проф. Асена Сербезова бе саботиран от наследника й проф. Асен Меджидиев, който предложи поредно отлагане на приетото от нея отпадане на хартиената рецепта за антибиотиците от 1 ноември 2022 г. Като аргументи той посочи десетките сигнали за затруднения на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и на лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти. Личните лекари също защитиха запазването на хартиената рецепта с мотива, че така се ограничават правата на пациентите.

Сега новият здравен министър проф. Христо Хинков предлага от 1 октомври 2023 г. предписването и отпускането на антибиотици задължително да става само с електронна рецепта. Това означава, че пациентите няма да получават хартиена рецепта от лекаря - вместо той ще генерира електронно предписание, като пациентът ще получи антибиотика си от аптеката, след като съобщи ЕГН-то си. Забраната ще важи и за лекарствата за диабет, от които има голям недостиг в момента.

От МЗ мотивират промяната с концепцията си за предотвратяване на недостига от лекарствени продукти, справяне с антимикробната резистентност и рационалната лекарствена употреба, както и с политиката по въвеждане на е-здравеопазване, чиято стратегическа цел е подобряването на общественото здраве и осигуряване достъпа до лекарства. Оттам посочват, че през есенно-зимния сезон зачестяват случаите на множество сигнали и жалби за липса в аптечната мрежа на лекарствени продукти, необходими за лечението на социалнозначими заболявания като диабета например, както и на антибактериалните лекарствени продукти. "В голяма част от случаите, недостигът на тези лекарствени продукти се дължи на тяхното отпускане без рецепта, което създава предпоставки за нерационалната и неправилната им употреба, респективно до сериозен риск за здравето на пациентите. Недостигът е обусловен и от презапасяване с по-големи от необходимите за пациентите количества от лекарствените продукти", посочват от МЗ. Затова и предложената промяна цели по-голям контрол и мониторинг при предписването и отпускането на съответните две групи лекарства.

Министерството набляга специално на антибактериалните лекарствени продукти (антибиотиците - бел. ред.), чиято честа и неправилна употреба без лекарско предписание крие огромен риск за здравето на пациентите и също така води до развитието на антимикробна резистентност. За лекарствата за диабет се посочва, че целта на промените и да се прекратят практиките този вид продукти да се използват извън одобрените им в кратките характеристики показания, да се оптимизира процеса по предписването им, както и да не се допускат нерегламентирани практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.

 

За пореден път здравните власти се опитват да саботират премахването на хартиените рецепти и въвеждането изцяло на електронните им варианти. След министър Стойчо Кацаров, който удължи живота на хартиените рецепти м. г.
Въвеждането единствено и само на електронната рецепта ще ограничи правата на пациентите, ще отнеме възможността им да получават качествено лечение при всички случаи, а някои лекари ще бъдат лишени да практикуват професията си.

 

Още по темата