Медия без
политическа реклама

От 16 октомври антибиотиците ще се отпускат само с е-рецепта

Електронно ще се изписват и лекарствата за диабет

10 Окт. 2023
Промените целят да намалят безконтролното използване на антибиотици.
Илияна Димитрова
Промените целят да намалят безконтролното използване на антибиотици.

Лекарствата за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, т.е. антибиотиците, ще се изписват само с електронна рецепта, съобщиха от министерството на здравеопазването. Новите правила влизат в сила от 16 октомври и се въвеждат след като днес промените в наредбата за реда за предписване на лекарствени продукти бяха обнародвани в "Държавен вестник".

Всяка електронна рецепта ще съдържа дата на отпускане; име, възраст и адрес на пациента; име и УИН (универсален идентификационен номер) на лекаря, име и УИН на фармацевта, отпуснатите лекарствени продукти по търговско наименование и количество, както и два Национални референтни номера, които ще се генерират при предписване и при отпускане на съответния лекарствен продукт.

"Отпускането на тези две групи медикаменти само с е-рецепта ще гарантира прозрачност върху целия процес по предписване и отпускане на тези лекарствени продукти, както и контрол върху честата и неправилна употреба без лекарско предписание", казват от МЗ.

Оттам обясниха, че за да предпише електронна рецепта, медицинският специалист трябва да разполага с компютър, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, като такива са изискванията при работа и с Националната здравноосигурителна каса. С цел избягване на затруднения и улеснение на лекарите, "Информационно обслужване" е разработило и внедрило безплатно мобилно приложение, функциониращо на всички видове мобилни телефони, базирани на двете основни платформи, използвани при мобилните устройства.

"Разработеното мобилно приложение eRx е със специализирано предназначение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер. Благодарение на него, при домашни посещения или други спешни ситуации, извън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, отговаряща на добрите медицински практики, приложимите закони и изискванията на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Приложението може да бъде инсталирано безплатно на всички мобилни устройства, които лекарят използва, а за улеснение чрез самото приложение може да се осъществи лесно споделяне на номера на издадената рецепта с пациента, която в последствие да бъде изпълнена в аптеката", обясняват още от министерството.

Оттам напомниха, че НЗИС поддържа „офлайн“ режим на работа, в който при липса на интернет събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на свързаността. Също така е изграден контактен център с непрекъснато работно време - 7 дни в седмицата, който може да се запитва при затруднения и трудности с функционирането на НЗИС. От МЗ уточняват и че, всеки правоспособен лекар или лекар по дентална медицина, член на съответната съсловна организация, който е вписан в регистъра на районна колегия, може да предписва електронно лекарствени продукти на специализиран медицински софтуер или на мобилното приложение eRx.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата