Quantcast
Електронните рецепти се отлагат за 1 юли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Електронните рецепти се отлагат за 1 юли

Още два месеца аптеки и лични лекари ще работят паралелно с хартиени предписания
5 089
 Илияна Кирилова

Въпреки всички клетви колко добре са старирали електронните рецепти и твърденията на лекари и фармацевти, че са готови технически за промяната, преминаването изцяло към тях отново се отлага - вместо от 1 май това ще се случи от 1 юли. Това предвижда проект за изменения в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, предложен от здравното министерство. 

"Към момента изпълнителите на медицинска помощ изпитват трудности при тази адаптация (към издаване на е-рецепти- бел.ред.) и имат нужда от допълнително време, за да надградят медицинския си софтуер. В тази връзка се предлага възможността за издаване на рецепти на хартиен носител да се удължи до 30 юни 2021 г., като издадените до този срок рецепти се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност", мотивират се от МЗ. От мотивите не става ясно защо 6 месеца лекари и фармацевти не успяха да настроят софтуера си, за да могат да издават и изпълняват електронно рецепти.

Е-рецептите бяха въведени през януари, а идеята бе до началото на май те да бъдат тествани и да важат заедно с хартиените, за да може междувременно да се отстраняват възникналите грешки. Срокът за премахване изцяло на хартиените рецепти бе 1 май, но броени дни преди тази дата се оказва, че нито лекарите, нито аптеките са напълно готови за тази стъпка. Въпреки че процесът по издаването им технически уж е обезпечен, все още издадените електронно рецепти са незабележимо малък брой на фона на всички издавани у нас рецепти. Така реално не може да се види готова ли е всъщност системата и аптекари прогонозираха "драма" на "сакралната" дата 1 май.

На теория и лекари, и фармацевти твърдят, че имат готовност за издаване на електронни рецепти. На практика обаче много малко общопрактикуващи лекари ги ползват. Запознати твърдят, че едва 15% от рецептите по здравна каса у нас са издадени електронно. В. "Сега" поиска данни от НЗОК и МЗ - още очакваме техните отговори.  

"Аптечният софтуер е готов, свързан е с електронния регистър, всички технически проблеми вече са решени", коментира пред "Сега" главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. По думите му аптеките у нас вече са готови за е-здравеопазване и е-рецепти се изпълняват там, където личните лекари ги изписват.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов също коментира, че по-голяма част от аптеките вече са готови да изпълняват електронни рецепти, като в момента текат някои довършителни работи. "Като цяло обаче личните лекари избягват да изписват е-рецепти, тъй като не са сигурни, че ще се изпълнят", потвърди той. "В моя квартал Подуене почти няма аптека, която да изпълнява електронни рецепти", коментира д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. По думите му обаче колегите му са готови със софтуера и могат да заменят хартиените рецепти.

Заради тази несигурност, зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов смята, че трябва да има регистър на аптеките, които работят с електронни рецепти. Според Николай Костов обаче подобен регистър е безсмислен, просто защото от 1 май всички аптеки трябва да могат да изпълняват е-рецепти.

Въпреки дългата подготовка, все още има лекари, които не могат да издават е-рецепти по технически причини. Педиатър от София например каза, че все още няма нужния софтуер. По данни на Нова телевизия в Радомир само един лекар издава е-рецепти. Друг общопрактикуващ лекар от столицата коментира, че продължава да издава хартиени рецепти, защото изписаното лекарство трябва да се впише и в рецептурна книжка, а тя още е хартиена и пациентът така или иначе се разкарва до кабинета.

 

ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ

Аптекари твърдят, че личните лекари не искат да издават електронно рецепти, защото веднага ще се разбере кои са любимите им фирми и кои марки лекарства изписват най-често, въпреки че например има по-евтини от тях на други фирми. От медици към фармацевти също текат подобни обвинения - според тях фармацевтите нямат изгода от е-рецептите, защото така няма да могат да продават на клиентите си безконтролно лекарства, които не са им изписани. "И със, и без електронна (или хартиена) рецепта, ако някой иска да наруши закона, ще го направи", казват обаче представители на аптеките.

Още

В пациентските досиета липсва информация за 130 хил. рецепти дневно
Болни хора стоят без лекарства заради паралелен износ

30.08.2022

Екип на Сега

1651
От ноември антибиотиците ще се изписват само електронно