Медия без
политическа реклама

Омбудсманът настоя за алтернатива на е-рецептите

Здравното министерство не изглежда да има такива намерения

20 Окт. 2023Обновена
От 16 октомври антибиотици и лекарства за диабет се купуват само с е-рецепта.
Илияна Кирилова
От 16 октомври антибиотици и лекарства за диабет се купуват само с е-рецепта.

Здравният министър Христо Хинков отново е сезиран от омбудсмана Диана Ковачева заради големия брой сигнали и жалби за нарушени права, които постъпват в ръководената от нея институцията, след като от 16 октомври лекарствата за диабетици и антибиотиците могат да се купуват само с електронна рецепта.

Пациентите са в невъзможност да закупят своевременно необходимия за лечението им лекарствен продукт, като особено потърпевши са уязвимите групи - възрастни хора, хора с увреждания и най-вече деца, при които своевременното започване на лечение е често решаващо за овладяване на заболяването и предотвратяването на тежки усложнения, пише омбудсманът.

Тя препоръчва във възможно най-кратък срок да бъде регламентирана алтернативна възможност за предписване и отпускане с хартиена рецепта за лекарствата за диабет и антибиотиците, с което да бъдат гарантирани правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински специалисти.

"Бих искала също отново да посоча, че наличието на ефективен контрол върху предписване и отпускане на посочените групи лекарствени продукти е важно условие за предотвратяване на злоупотреби и недостиг на лекарства, както и за рационализиране на употребата на антибактериални лекарствени продукти", пише Ковачева до Хинков. и настоява за гарантиране своевременния достъп на пациенти до използваните при лечението им лекарства.

Ковачева припомня, че в хода на обществените консултации по проекта на въпросната наредба е предупредила със становището си, че промяна ще създаде напрежение и ще ограничи и забави достъпа на пациенти до лечение. 

В препоръката се дават и примери. Като лекари, които не разполагат с необходимия за предписване на електронни рецепти хардуер и софтуер или технически познания за работа с тях, в това число медицински центрове, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса. Когато нямат регистрирано лечебно заведение и/или
нямат електронен подпис, например лекари, работещи в системна за спешна медицинска помощ и в болници, които не могат да се регистрират в системата и да издават електронни рецепти.

Друг проблем е липсата на стабилна интернет връзка на всички оператори на територията на цялата страна или невъзможността софтуерът на мобилното приложение да бъде инсталиран на определена марка смартфони.

Омбудсманът посочва, че има възрастни лекари, в това число уважавани и търсени от пациентите им специалисти, с дългогодишна практика, които нямат необходимото оборудване и/или технически познания за използването му, както и зъболекари, които не разполагат с необходимата техника и софтуер за работа с Националната здравноинформационна система.

Обръща внимание, че и ветеринарните лекари използват лекарствени продукти за хуманна употреба за лечение на домашни любимци.

"Като обществен защитник смятам също, че е недопустимо гражданите да се налага да търсят алтернативни методи да се снабдят с необходимите лекарства, например да изискват по телефона, без преглед, предписването им от личните им лекари, както и да обикалят няколко аптеки, в това число в други населени места, за да получат предписания им с електронна рецепта лекарствен продукт, когато не е посочена възможност за генерично заместване", пише омбудсманът.

МЗ: Не се предвижда връщане на хартиената рецепта

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните рецепти – тези, в които има грешки или пропуски, коментира пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов. 

"Не се предвижда връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма", допълни той, цитиран от БТА. По думите му в момента няма недостиг на антибиотици. Според него един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи.

"Сега се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои", посочи той. 

"Страната ни не може да изостава от световните тенденции за добра практика, а и освен това изпълняваме програмата на правителството, която категорично залага на 100 процента дигитализация и изсветляване на цялата система на здравеопазването", каза още Гетов. Очаква се в понеделник издадените електронни рецептите да бъдат над 20 хиляди.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата